miercuri, aprilie 24, 2024
AcasăLocaleStiri Satu MareDilema primarului din Carei cu ocazia zilei de 25 octombrie 2014

Dilema primarului din Carei cu ocazia zilei de 25 octombrie 2014

Puține zile ne mai despart de marea sărbătoare de la 25 octombrie din acest an.  Alături de sărbătorirea Zilei Armatei Române vom aniversa  și 70 de ani de la eliberarea ultimei brazde de pământ românesc.

În semn de omagiu pentru jerfa eroilor români, la Carei a fost ridicat marele monument de for public, creația sculptorului Gheza Vida, respectiv Monumentul Ostașului Român, de la a cărui inaugurare se împlinesc 50 de ani la aceiași dată de 25 octombrie.

Până atunci însă pregătirile sunt în toi. Consiliul Județean prin Muzeul Județean Satu Mare ,care a preluat de la primăria Carei  Monumentul Ostașului Român pentru restaurare,e în grafic cu lucrările ce vor asigura  o față de sărbătoare întregului ansamblu.

Deși nu a fost dorită de municipalitate includerea sa pe ultima hartă tipărită în cursul anului trecut,ca obiectiv turistic și istoric,Monumentul se încăpățânează să troneze falnic în centrul orașului.

Folosit ca suport pentru iluminatul ornamental  de Crăciun acum 2 ani,omis de pe hartă,omis de administrația locala actuală de la  alocare de fonduri de întreținere și restaurare,înconjurat de tuia de 7 m înălțime pentru a bloca vizibilitatea asupra sa din orice parte intri în oraș și recent înconjurat cu puieți de brazi  în puținele zone ce mai permit  ocheade asupra sa, Monumentul Ostașului Român adună în jurul său întreaga comunitate românească din Carei la fiecare dintre importantele sărbători ale neamului nostru.

Manifestările pentru aniversările jubiliare de la 25 octombrie  din acest an,an electoral fiind,se anunță deosebit de fastuoase.

Incă de luna trecută au fost prezente în oraș delegații din MApN responsabile cu pregătirea ceremoniilor pentru ca acestea să se desfășoare așa cum se cuvine pentru acest important moment. Pentru a da o notă aparte acestei sărbători,delegația din MApN sosită de la București pentru a discuta cu primarul  Kovacs și celelalte autorități  colaboratoare, a venit cu propunerea amplasării unei expoziții de tehnică militară în incinta parcului din jurul castelului Karolyi,la care să se adauge și mici surprize care să includă și tricolorul, pentru  cei care nu au parte în fiecare an de așa ceva.

Toate ca toate,dar când a venit vorba de amplasarea tehnicii militare românești și a tricolorului românesc în parcul  careian ,primarul  s-a întrecut în a oferi tot  felul de alte locații,toate mai potrivite pentru expoziția dorită de  comandamentul organizator. Angoasele sale legate de posibila infiltrare în parcul careian  a unor elemente românești au reînviat  după ce  le credea deja îngropate  pe cele în care promisiunile făcute Principelui Nicolae al României legate de amplasarea bustului regelui Ferdiand al Romaniei în aceiași locație i-au cauzat atâtea neplăceri din partea familiei grofilor.

E deja de notorietate faptul că elementul românesc din  municipiul Carei este interzis a fi amplasat în altă locație decât împrejurul Monumentului Ostașului Român iar personalitățile marcante ale comunității românești sunt mereu ascunse și refuzate până și de la cuprinderea lor într-un dicționar pe care bibliotecile școlare să-l pună la dispoziția careienilor. (aici)

Vă reamintim că bustul regelui Ferdinand al României a fost refuzat a fi amplasat pe locurile vizitate acum 95 de ani pentru simplul fapt că urmașii familiei grofilor nu își dau acceptul (aici).

Și toate acestea în condițiile în care Castelul și tot terenul înconjurător este în proprietatea Statului Român, administrat de primăria Carei.

Astfel,a rămas încă în discuție locul amplasării expoziției,o expoziție unică,inedită pentru careieni.

redactia

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente