vineri, martie 29, 2024
AcasăDivertismentCuba – o fascinanta tara a contrastelor

Cuba – o fascinanta tara a contrastelor

CubaPrima dată când am auzit de Cuba mă gândeam , cât de diferit poate fi faţă de restul ţărilor. Acesta îmi era gândul la auzul că voi petrece acolo o săptămână. Cu cât ziua plecării se apropia, cu atât eram mai nerăbdător să ajung şi să văd ce se întâmplă acolo. După un zbor lung de 12 ore în care nu am putut săînchid un ochi , fiind nerăbdător să văd cum trăiesc oameni lui Fidel Castro. Am aterizat pe aeroportul din Varadero , un oraş doar pentru turism. Am întâlnit oameni foarte prietenoşi, care în ciuda faptului că nu au un trai foarte bun, ei se bucură de viaţăşi sunt mereu binedispuşi. Un lucru care mie mi-a plăcut foarte mult , a fost faptul că  acolo am întâlnit maşini care şi pe vremea bunicului meu erau considerate maşini de epocă.

 

Cu  toate căîn România , adică acasă la ele, tradiţionalele „ARO-uri”  au fost înlocuite cu fel de fel maşini de teren mult mai dotate şi mult mai noi, în Cuba sunt foarte des întâlnite şi la aflarea veştii că la noi fabrica s-a închis, cubanezii au rămas complet dezamăgiţi. La fel se întâmplăşi „ROMAN-ul”, marca de camioane 100% românească, este la mare căutare în CUBA. În primele cinci zile am fost în staţiunea Varadero şi am stat mai mult la plajă. O  plajă care seamănă foarte puţin cu cele din România, asta doar fiindcăşi acolo găseşti nişte oameni care îşi câştigă existenţa pe plaja. Însă atât, asta e singura asemănare între plaja noastrăşi cea de acolo. În rest totul este ţinut foarte curat, totul este ordonat. Apa oceanului este superbă , transparentă , un albastru deschis , este ceva de vis , exact ca în filme. Într-o după-amiază am vizitat centrul orăşelului Varadero. Pe strada principală era totul curat, ordonat şi găseai doar tarabe de unde săîţi poţi cumpăra tot felul de mici suveniruri. Dar în spatele acestei imagini frumoase, găsim  blocuri de patru , cinci etaje complet distruse , care însă sunt locuite. Am întrebat dacă cumva existăşi un mall în aceea staţiune şi spre surprinderea noastră chiar este unul, aşă ca am luat primul taxi şi am pornit înspre el. Ce pot să vă spun, nu seamănă deloc cu un mall din Europa, avea câteva magazine, o cafenea şi câteva mici  tarabe , cu suveniruri. Clădirea avea un etaj , aflat în construcţie, semn că mall-ul se extinde şi moderniza. După cinci zile petrecute în  Varadero, au urmat alte două zile pe care le-am petrecut în capitala Havana.

La prima vedere, părea o capitală normală, dar pe măsură ce vedeam mai multe, cu atât rămâneam mai uimiţi, iar părinţii mei parcă regăseau acolo România din ani 90 , de după revoluţie. Am ajuns seara, pe întuneric, aşa că nu am putut să vedem multe , însă am ales totuşi să facem un tur al oraşului cu o maşină superbă, care daca era om , putea săîmi fie străbunic. Am vizitat atunci o discotecă , să vedem şi noi cum se distrează ei. Pentru cubanezi, discoteca este un loc cu câteva mese şi scaune, plus o formaţie care cântă , însă distracţia e la maxim. În ziua următoare am vizitat Havana la pas , am fost pe tot felul de străduţe , vedeam tot la oameni în casă. Vedeam bătrâni care stăteau pe scăunele, în stradă . Seara , pe stradă , îţi sar în cale tot felul de oameni, de la dealer de droguri , la vânzători de trabucuri sau rom , sau te poţi trezi cu vreo fătucă la braţ care ar ţi-ar satisface plăcerile. Când am plecat de acasă , ni s-a spus sa nu cumpăram rom sau trabucuri de la cei de pe stradă, pentru că sunt contrafăcute. Da, e adevărat, însă nu toate. La fel ca la noi, pe vremea bătrânului Ceaşcă , interlopii aceştia fură de la fabrică cutii de rom sau de trabucuri şi apoi le vând la preţ mai mic pe stradă.  Mulţumită lui Raul Castro, noul preşedinte cubanez, de fapt, fratele mai mic al lui Fidel Castro, de doi ani încoace , cubanezii îşi pot deschide o mică afacere, cum ar fi un restaurant sau un serviciu de taximetrie, iar începând din 14 ianuarie , din acest an, pentru prima data le este permis legal să viziteze altăţară.  Acum probabil văîntrebaţi de unde ar avea cubanezii aceştia săraci bani de călătorit. Simplu , bacşiş , dacă nu le dai bacşi,şîţi aruncă o privire urâtă, iar alţii îşi iau singuri bacşiş din rest.  Mai sunt şi cei care au rude emigrate în America şi care îi ajută cu mici sume de bani.

Cuba este o ţară fascinantă, a discrepanţelor uriaşe între imaginea turisticăşi realitatea care aminteşte izbitor de România lui Ceauşescu.

 

L.K.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente