joi, martie 28, 2024
AcasăEditorialA început campania

A început campania

În sfârșit, s-a dat startul oficialal campaniei electorale pentru prezidențiale. Spunem: oficial, pentru de faptcompetiția a început cu mult timp înainte de vremea legiuită, dacă, spe exemplu,ne gândim la ceasul atomic de la sediul central al PSD care măsoară secundele,minutele, orele și zilele până când „dictatorul” se va fi dus la moșia de laNana, ori, eventual, într-un loc chiar mai inconfortabil, unde cei de mai sus l-ar trimite cu drag. Vom trăi și vom vedea ce se va alege și din aceste dulcireverii.

Lucrurile la acerastă oră se aratăcumplit de încâlcite și destul de imprevizibile, astfel încât nu prea îți vinesă produci premoniții și să asumi pronosticuri care riscă să capoteze din orăîn oră și din zi în zi. Ne vom mărgini doar la unele constatări și supoziții pemarginea unui fenomen cu mult mai fluid decât ar fi cazul să fie în realitate.Pentru că ar trebui cumva să ne aflăm în mai mare măsură pe terenul unorcertitudini care să ne determine să votăm în chip conștient pe aleșii noștri.

O primă constatare ar fi că,deocamdată, cel puțin, Victor Ponta conduce detașat în tuturor bâlbelorși gafelor, în ciuda tuturor deziluziilor și decepțiilor pe care perioada sa deguvernare le-a indus, inclusiv în inimile partizanilor săi. El posedă beneficiulde a fi sprijinit de cea mai importantă, coerentă și puternică structurăpolitică și se poate baza pe sprijinul cvasi-totalității structuriloradministrative pe care le controlează în calitate de prim-ministru. La care seadaugă o media controlată majoritar de cercuri aparținătoare sau apropiateintereselor grupului său de putere.

Cele de mai sus sunt elementeredutabile cărora o dreaptă anemiată și divizată nu pare să le opună o rezistențăviabilă. Slăbiciunea dreptei este, de altfel, un alt loc comun, în majoritateacomentariilor pe această temă. Dreapta (sau cum s-o numi mai bine) nu este defelunită și convergentă. Este asemenea unei căruțe trase în direcții diferite deniște bidivii cam slăbănogi și costelivi. Protagoniștii se bat mai abitir între ei, decât cu adversarii ideologici, căutând să-și adjudece o felie cât maiconsistentă dintr-o pradă destul de anemică în sine, uitând că scopul lor ar fisă determine să iasă la vot mulțimea tăcută care de mult a renunțat să facă acest gest, din comoditate sau din prea multe dezamăgiri.

Candidatul cel mai bine poziționatal acestei drepte suferă de o perenă și cumplită inaptitudine de comunicare șieste greu de crezut că în intervalul care a mai rămas el va reuși să depășeascăacest handicap. Având și tristul beneficiu de a-i atârna deasupra capului osabie a lui Damocles reprezentată de o decizie a instanței pe marginea uneipresupuse strări de incompatibilitate.

Ceilalți candidați semnificativiau și ei handicapuri și, poate, schelete prin dulapuri. Monica Macovei esteprea iacobină și justițiară pentru gusturile românești. Pe lângă o campanienegativă de care a beneficiat în plin, pe nedrept în cea mai mare parte. ElenaUdrea, pe lângă imaginea sa cam exotică, are a se înfrunta cu unele seisme dinrecentul scandal al dosarului Microsoft. Teodor Meleșcanu a apărut cam târziu pepiață, după unii, prea devreme, după alții, din postul pe care l-a ocupat pânăla recenta demisie. Ceilalți candidați nici măcar nu mai contează.

Pe de altă parte, pentru aceeașidreaptă este o iluzie să se spere că în turul al doilea votanții diferițilorcandidați din turul întâi se vor grupa automat în jurul celui rămas în cursădupă perioada de atacuri reciproce la care s-au dedat unii împotriva altora.Pentru aceasta ar trebui un pact de neagresiune și colaborare, care estedeparte de a exista la ora actuală.

Deci, cel puținacum, Victor Pontaare cale liberă și un falnic viitor. Poate mai puțin falnic, dar un viitor predictibil.Și, probabil, plin de surprize. De exemplu, pentru baronetul care crede căvictoria lui va însemna limanul speranțelor lor de mai bine și salvareanecondiționată de ghearele justiției. Atunci când nu va mai avea nevoie de ei,vor vedea un Victor Ponta cu mult diferit de cel de astăzi.

Desigur, surprizele nu sunt excluse.Vremile sunt tulburi și nu s-a spus încă ultimul cuvânt. Pesemne, ne așteaptăîncă niște lovituri de teatru.

Mihail Fodor

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente