vineri, martie 29, 2024
AcasăEditorialEditorial - E vremea colindelor politice

Editorial – E vremea colindelor politice

editorialjsmCa de fiecare dată, în toiul campaniei electorale, cei care vor să ne conducă destinele țării colindă din poartă-n poartă, vestind că după 9 decembrie viața românilor se poate schimba.

“Colinda” politică este de genul “care pe care”. Fiecare urător își arogă merite precum: cinstea, integritatea, inteligența și competența. Evident, nu ratează ocazia să-i transforme pe oponenți în exponenții maleficului, în corupți, nepricepuți, rău intenționați, pușcăriabili sau imorali.

 „Votați-ne pe noi, fiindcă noi suntem eroii pozitivi din povestea voastră!”, pare să fie   colinda favorită. Este mesajul pe care ni-l vând și unii și ceilalți. Pe alături, mai sunt vârâte ceva “chifteluțe” electorale, materiale promoționale, promisiuni trase de păr, evident, de mai bine.

S-a ajuns atât de departe că interesul național pălește în fața nevoii individuale de afirmare. Oameni cumsecade, pe care îi cunoști și respecți, peste noapte, pătrunși de dorința de a face mult bine țării, capătă dintr-odată o privire încețoșată de ură și vor răzbunare. Totul este luat în nume personal.Colindul lor fals, adânc înrădăcinat în dragoste de neam, în binele obștesc, reverberează pe plaiurile patriei, de la Ana la Caiafa, într-o notă demagogică, transmițând că numai ei vor și pot scoate la liman țărișoara noastră, evident cu ajutorul nostru, al gazdelor, de le vom răsplăti urătura cu mere, nuci și colaci electorali, adică , pe românește spus, cu votul nostru.

Nu o dată am afirmat că până la urmă arama iese la vedere, calitatea factorului uman fiind înțesată cu mărăcini sufletești, lăsându-ne perplecși când peste noapte omul se schimbă în fiară.

Nu zic că nu avem și oameni de ispravă implicați în politică. Mă refer doar la cei care sunt vizibili, prezenți pe prima pagină, care mânjesc sticla în fiecare seară, care dau culoare și (dez)gust scenei politice.

Uneori, am impresia despre colindul electoral că e o competiție de promovare a prostiei, prost-gustului, bădărăniei, inculturii și lichelismului.

Pentru a-și atinge scopul se foloseste tot arsenalul ! De la vlădică la opincă fiecare are telefoanele interceptate, corespondența puricată, mișcările filmate și dosarele scuturate, până se găsește ceva. Acel „ceva” care să te anihileze, să te rănească sau să te compromită. Nici musca nu mai zboară fără să se consemneze unde trebuie. Și dacă nu se găsește nimic, se inventează. Linșajul mediatic declanșează o plăcere perversă, asemenea execuțiilor publice din Evul Mediu.

În ce privește alegătorul, el este o biată masă de manevră. Se gândesc la el o dată la patru ani și atunci căutând strategia potrivită pentru a-l păcăli. Nici vorbă să-i intereseze ce vrea el, ce mai gândește sau ce așteptări are de la politicieni. Și atunci când îl “colindă”, cerându-i votul, sunt nepregătiți, n-au argumente solide prin care să-i determine pe alegători să le ofere cu inima deschisă votul lor.

A trecut prima săptămână de campanie electorală. Deocamdată, nu a fost nimic spectaculos. Partidele sau alianțele și-au prezentat programele, de fapt, un noian de generalități și niște măsuri economice, ce au prea puține șanse să devină realitate.

Din păcate, deși măsurile de reducere a fiscalității dau bine în ochii electoratului, sunt irealizabile , pentru simplu fapt că vor fi însoțite de o scădere a veniturilor la buget și niciuna dintre formațiunile politice nu arată cum va reduce drastic cheltuielile.

La fel, e greu de crezut că FMI și Bruxelles-ul vor fi de acord cu o creștere a deficitului, viitorul guvern fiind constrâns să taie din cheltuieli. Cu alte cuvinte, dacă vom vedea într-adevăr taxe reduse, ori vom asista la concedieri din mediul bugetar, ori la înghețarea investițiilor publice.

Lipsește cu desăvârșire dezbaterea programelor. Nimeni nu vine cu o viziune concretă, care să explice unde va fi România peste patru ani dacă i se va încredința guvernarea, explicând și calea pe care se va ajunge acolo.
Ceasul ticăie pentru foarte multe probleme sensibile, nerezolvate de ani buni, și despre care toate partidele se feresc să discute și să spună ce soluții au. Mai mulți analiști economici estimează că anul 2013 ar putea fi un an mai dificil, chiar decât cel în curs. Cu toate acestea, nu există nici un proiect de buget, iar dezbaterea chestiunilor controversate este evitată de către toate partidele.

Paradoxal este faptul că toate partidele promit că vor creșterea veniturilor bugetare și că vor menține sub control deficitul bugetar și datoria publică, chiar și în condițiile în care acestea s-au angajat să indexeze pensiile cu rata inflației, să asigure facilități pentru angajarea tinerilor, să scadă CAS-ul și să crească salariul minim pe economie, în timp ce realitatea, sugrumată de noianul de promisiuni deșarte îi îmbie să colinde pe la altă casă, ori să schimbe “ repertoriul”!

 

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente