vineri, martie 29, 2024
AcasăEditorialMult zgomot pentru puțin

Mult zgomot pentru puțin

În ultimele zile piața media afost convulsionată de o semi-știre sau semi dezvăluire a președintelui înexercițiu cum că printre candidații înscriși la viitoarele alegeri prezidențiales-ar găsi și unul care a fost sau mai este ofițer acoperit al unui serviciu deinformații autohton sau străin. Candidat care, în opinia lui Traian Băsescu, artrebui musai să menționeze în CV-ul său acest amănunt, deoarece un

candidat la augusta funcție ar fi necesar să mărturisească inclusiv ce lapte a supt de la distinsa sa mamă. Ca să știm, nu-i așa, în deplină cunoștință de cauză, pe cinevom aplica ștampila noastră în noiembrie a.c.

De principiu, aserțiunea esteplauzibilă. Mai ales că suntem trăitori într-o țară în care până nu de multăvreme serviciile, în frunte cu celebra Securitate, făceau și desfăceau cam totceea ce era mai important în viața noastră comună. Și, chiar după mișcarea dindecembrie 1989, cu siguranță, ele au avut mulți ani un cuvânt greu de spus înscena politică și publică, prin acțiunea directă a urmașelor vechilor instituții și prin intermediul ofițerilor trimiși „în misiune” în acest spațiu.Al celor „acoperiți”, cum ar veni. Așa cum alții au fost trimiși tot în misiuneîn sectorul economic, în afaceri, în presă, cultură, cam peste tot. Pentru canu cumva să ne ia valul de prea multă democrație.

A trecut însă vremea și, încetulcu încetul, lucrurile au început să intre în matca firească. Aceasta însemnândși o delimitare a sectoarelor de acțiune a serviciilor și interdicții deamalgamare a misiunilor și calităților. Printre interdicțiile stabilite de legispecifice a fost și decretarea de incompatibiltăți între calitate de ofițer deinformații și cea de om politic, judecător, procuror, jurnalist etc. Pe planintern, firește, căci pentru extern este normal să existe ofițeri acoperiți și din aceste categorii.

Această purificare a durat,probabil, un timp variabil pentru diferitele categorii care se aflau în anumegrade de incompatibilitate. Trecerea la ”civilie” o fi durat o vreme, dar astăzinu cred că serviciile își mai permit să se ocupe de altceva decât prescrielegea și să încalce interdicțiile ei. Polemica rămâne, astfel, destul desuperfluă. Să vedem de ce.

Există, de exemplu, o marediferență între ”a fost” sau ”este”. Căci dacă ai fost și nu mai ești, nu ainicio obligație să dezvălui identitatea ta anterioară, pentru că dubla comandăinvocată de Traian Băsescu nu mai există. Iar păstrarea secretului despreidentitatea anterioară și misiunile îndeplinite e cerută tot de lege.

Dacă e vorba de un ofițer, actualsau fost, al serviciilor de informații externe, din nou deconspirarea nu eposibilă și nici de dorit, pentru simplul motiv că în străinătate toți ceitrimiși în misiune sunt ofițeri acoperiți. Că doar nu vor fi fiind niscaivapisici cu clopoței. În chip firesc, la o adică, vor renunța la calitatea deofițer. Pe bune! Pe de altă parte, dacă ideea a fost demolarea imaginii unuicandidat, asocierea acestuia cu cea a unui James Bond autohton n-are cum să-idăuneze. Dimpotrivă!

Cea mai alarmantă situație ar fidacă personajul ar fi un agent al unor servicii străine și mai ales a unei țăriostile. În afara acestei ipoteze de mare gravitate, singura ipostază în caresemnalul de alarmă ar putea să fie luat în seamă ar fi dacă respectivul a fostsau este incompatibil la ora actuală din cauza unei apartenențe la sevicii deinformații interne. Aceasta însemnând o lipsă de fair-play și o posibilă dublă comandă, în sensul că ar putea fi amenințat cu devoalarea stării deincompatibilitate după ce va fi fost ales. Ce să mai vorbim însă, atunci cândchiar directorul SIE s-ar părea că intenționează să candideze la postulmenționat. El, desigur, nefiind ofițer acoperit, deși…

Absurd este și cercul vicios încare identitatea nu poate fi dezvăluită, dar legea prevede incompatibilitățiferme. Pesemne tot legea ar trebui să prevadă că acei ce se găsesc în stare deincompatibilitate nu mai au dreptul la protejarea identității. Dar atunci sedeconspiră posibile secrete de stat și de serviciu. ”Din aceste dilemă nu putemieși”, cum spunea personajul caragialian.

În lipsa, deci, a unor dezvăluiri,vom avea parte, după toate probabilitățile,  doar de insinuări, presupuneri, speculații carevor deruta și mai abitir electoratul și a căror sumă finală va fi, până la urmă,nulă. Mult zgomot, pentru mai nimic!

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente