joi, martie 28, 2024
Acasăinterviu JurnalInterviu cu artistul și poetul Bogdan Crivăț: ”Scriu pentru că de multe...

Interviu cu artistul și poetul Bogdan Crivăț: ”Scriu pentru că de multe ori culorile refuză să vorbească, tot așa cum uneori cuvintele refuză să se coloreze.”

1. Pentru început spune-mi câteva lucruri despre tine ?
Mă numesc Bogdan Crivăț sunt născut pe data de 08.10.1998 la Satu Mare și studiez la Liceul de Arte „Aurel Popp” din același oraș.
Sunt membru al Cenaclului Alfazet. Studiez artele plastice și în lumea aceea să mă exprim poate cel mai bine. Totuși, scriu pentru că de multe ori culorile refuză să vorbească, tot așa cum uneori cuvintele refuză să se coloreze.
2. Ce pasiuni ai ?
Una dintre pasiuni este poezia. Acum cred că doar cuvintele mai pot face asta, iar bocetul lor se aude ca o sirenă de alarmă care anunță trezirea.
3. De ce crezi că tot mai puțini tineri sunt atrași de cultură ?
Noi, artiștii suntem tot mai puțini. Nici nu trebuie să fim mulții. Cine ar mai fi instalator, om de serviciu, asfaltangiu?
Nu putem să fim toți poeți, pictori, muzicieni, iar tinerii optează la ceva foarte modern sau care să aducă banii mulți și dacă se poate să fie ușor.
4. Am înțeles că de curând ți-ai lansat cartea ta de debut, poți să-mi spui câteva lucruri despre asta, cum a decurs eveniemntul?
Volumul meu de debut este intitulat ”Bocetul Șamanului”. Este un volum de poezii care este semnat cu pseudonimul meu, Bogdan Crivăț. Volumul acesta este esența unui soi de mit subteran, viziunea mea a supra lumii în care trăim, experiențele mele de zi cu zi și unele gânduri tentaculare.
Evenimentul a fost gândit să fie ceva diferit, nu ca și lansările acelea plictisitoare care țin ore în șir. Iată încă un motiv de ce tinerii artiști se îndepărtează de cultură pentru că nu este atractivă.
Chiar și eu mă gândesc cum să scap de unele manifestări de genul. La lansare a cântat o trupă de muzică ambientală, un pianist băimărean și un folkist sătmărean, iar discursuri au ținut oamenii de cultură.
Am fost plăcut să văd atâta lume care a venit pentru poezie. Ambientul a fost cu adevărat magic.
5. De ce poezia?
De mic poezia a fost acolo, am simțit că plutește o umbră. Atunci scriam în rimă, dar bunica din neatenție a pus toate poeziile mele pe foc, în șemineu. Acel incident l-am luat ca un semn și nu am mai scris până în adolescență, când am simțit că explodez. Aveam un șuvoi în mine și am reînceput să scriu. Nu poți scrie în rime în anul 2017. De ce ai face asta? Să scrii cum s-au scris acum 100 de ani. Prefer să fiu postmodern.
6. Cum crezi că va arăta viața culturală a Sătmarului peste 10 ani ?
Mă simt bine că m-am născut în Satu Mare . Este un oraș foarte liniștit față de alte județe agitate, toată lumea aleargă, urlă, smucește…
Aici lumea este calmă și pot susține că este mult mai civilizată. Satu Mare din punct de vedere cultural este în ascensiune. Sunt multe județe din țară care sunt menționate prin faptul că un artist născut acolo a devenit important, mai puțin în Satu Mare. La un moment dat tot o să iasă unul din marea de oameni care să conteze cu adevărat.
7. Ce înseamnă Satu Mare pentru tine?
Am menționat că mă simt bine că m-am născut în Satu Mare. Categoric înseamnă ceva pentru mine, aici îmi este geneza. În plus modul de gândire, oamenii, personajele, care sunt o deliciu pentru un scriitor.
8. Ce planuri ai pentru viitor?
Să-mi termin studiile în domeniul artistic. Mai exact vreau să devin restaurator. Iar în afara serviciului, aș continua vița mea culturală, artistică. Nu vreau să trăiesc altfel și, nu pot.
9. Îți mulțumesc pentru timpul acordat, în final transmite-le un mesaj cititorilor noștri.
Cu mare plăcere, George. Cititorilor le transmit o poezie, poate se regăsesc sau o simt cu adevărat.
„Chiar dacă îmi car umbra
Numai cu voi, eu
Voi lumina în alții.”

A consemnat George NEGREA

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente