vineri, aprilie 19, 2024
Acasăinterviu JurnalInterviu cu Dr. Laura Bota: „Am ales stomatologia pentru că din copilărie...

Interviu cu Dr. Laura Bota: „Am ales stomatologia pentru că din copilărie am avut dorința de a ajuta oamenii !”

laura-bota-5

Ce înseamnă a fi medic stomatolog pentru dumneavoastră?
A fi medic stomatolog este o profesie extrem de solicitantă, deloc simplă, care te face să te implici total, deoarece este unul dintre puținele domenii ale medicinei în care ai ocazia să vezi rezultatul direct al muncii tale! Nici o ramură a medicinei nu este ușoară, dar în specializarea mea efectele sunt atât de vii și vizibile încât efectiv înseninează viața oamenilor! Nu cred că cineva își poate imagina la adevărata dimensiune a realității cât de mare este satisfacția din timpul muncii tale când un dinte bolnav și aproape pierdut se transformă într-unul sănătos și frumos, spre exemplu. Sau când, la finalul unei lucrări complicate, zâmbetul pacientului apare ca o binecuvântare! Acestea sunt doar câteva dintre bucuriile enorme ale muncii de medic stomatolog, iar astfel de mulțumiri sunt mult mai importante decât oricare alte realizări.
Când v-ați descoperit pasiunea pentru medicină?
Încă din copilărie am avut dorința de a ajuta oamenii! A fost o pasiune pe care am descoperit-o de mică, chiar dacă poate părea neobișnuit. M-am visat doctoriță de când mă jucam cu păpușile! La acel moment, când toate prietenele mele visau să devină actrițe și cântărețe, așa cum se întâmplă de multe ori la fete, eu am spus că voi fi doctor. Încă din liceu am decis că voi deveni dentist. Mai târziu m-am pregătit conștiincios pentru acest lucru, absolvind Facultatea de Medicină și Farmacie din cadrul Universității Oradea. Sunt mândră de profesia mea, iar satisfacțiile miilor de cazuri dificile realizate nu se compară cu nimic! A dărui zâmbete pe fețele oamenilor este o realizare excepțională! Fetița mea se numește Hany și, fiind sufletul meu, mi s-a părut firesc să dau numele ei cabinetului stomatologic.
Cum de ați rămas să prestați în țară?
Nu este o întrebare simplă, având în vedere faptul că am foarte mulți colegi de profesie care au părăsit România și lucrează acum în toate colțurile lumii. Desigur, am avut și eu tentația să plec la un moment dat, e omenește să îți dorești să o duci mai bine, să profesezi în condiții moderne, să ai un raport optim între calitatea muncii și veniturile obținute. E normal să ne dorim să evoluăm, pe măsura experienței și a profesionalismului fiecăruia. De ce am rămas? Ar fi multe de spus. Am rămas pentru că mă încăpățânez să cred că putem face lucruri de calitate și în România, că putem fi mulțumiți și cu mai puțin, dar și pentru că eu cred în viitorul acestei țări și al copiilor noștri! Cred că traversăm o perioadă în care trebuie să rămânem mai mulți români acasă, și să stopăm exodul generalizat din ultimii ani. Fără nici o umbră de cinism, susțin că avem nevoie și de o doză mai consistentă de patriotism, deoarece prea ușor ne lamentăm la orice încercare a vieții…Și încă un aspect: în România ne-am obișnuit permanent să ne plângem de toate, dar în străinătate nimeni nu se mai plânge de nimic, și toți românii muncesc pe rupte, ceea ce ar trebui să ne dea de gândit în ceea ce privește schimbarea mentalităților…
Ce vă determină să vă placă ceea ce faceți?
Consider că un medic este un binefăcător pentru oameni! Poate de aceea am ales această profesie. Privind din exterior, poate că un medic este invidiat, dar eu vă spun că nu-i tocmai la îndemâna oricui să practice medicina. Mai ales că, după cum se știe, pentru a deveni medic este nevoie de mult mai mulți ani de studiu decât orice altă meserie, ani întregi de învățare asiduă, multe sacrificii, renunțări la distracții, la plimbări, la ieșiri, și câte și mai câte altele. Puțină lume realizează că nu poți fi medic fără o anumită sensibilitate, fără o afinitate directă înspre rezolvarea problemelor oamenilor. Aceste realități nu se văd din afară, sau, dacă se văd, nu sunt la îndemâna oricui!
Precum v-am spus, mi-am dorit de micuță să fiu medic stomatolog, iar pentru că mi-a plăcut m-am pregătit conștiincios să devin un medic de succes. Îmi place ceea ce fac, nu aș face niciodată altceva, și, repet, sunt satisfacții enorme când realizezi că pacienții sunt mulțumiți și fericiți! laura-bota-4
Care sunt cele mai frecvente probleme pe care le au pacienții care vin să se trateze la dumneavoastră?
Una dintre cele mai frecvente și mai răspândite probleme desigur este caria dentară, atât la adulți, cât și la copii. Din păcate, mai sunt și acum pacienți care nu respectă cu strictețe normele de igienă, iar consecințele acestui fapt sunt dintre cele mai nefaste. Și în stomatologie am observat același comportament al persoanelor care apelează la mine, respectiv „boala” românilor de a merge la medic doar în ultima clipă, atunci când afecțiunea deja este agravată și este foarte greu de tratat.
Consider că cei care se ocupă de guvernarea țării trebuie să ia mult mai în serios activitatea de prevenire, mă refer aici la Ministerul Sănătății. Întotdeauna costă mult mai puțin să previi, decât să tratezi, în orice domeniu de activitate! În România avem și un enorm deficit de informații în domeniul medical, astfel încât pe lângă aspectul mai sus amintit, oamenii nici nu știu exact unde să se ducă și la cine să apeleze atunci când au probleme de sănătate. Mai ales în mediul rural, asistența medicală primară lipsește aproape cu desăvârșire, cabinetele stomatologice sunt extrem de rare, farmacii nu există deloc. Aici spun că ar fi nevoie de intervenția statului, să înființeze câteva puncte medicale, eventual mai multe comune să fie arondate unui astfel de centru, unde oamenii de la țară să poată să fie evaluați, consultați și tratați. Cred că pacienții se confruntă cu probleme și din cauza funcționării defectuoase a sistemului nostru de sănătate. Sunt multe lucruri de făcut și sper ca responsabilii de destinele sănătății românești să se trezească cât mai repede, până nu va fi prea târziu…

laura-bota-8Credeți că pacienții țin cont de sfatul medicului stomatolog?
Din practica mea de mulți ani în domeniu eu spun că este important să evoluezi în această meserie, iar pe mine m-a preocupat tot timpul acest aspect. În acest sens, am participat la numeroase congrese de profil, atât în țară, cât și în străinătate, deoarece trebuie să fiu în pas cu noile descoperiri în domeniu, atât în ceea ce privește tehnologia, cât și în modalitățile de intervenție. Pentru a fi în pas cu ultimele noutăți din domeniu, ca și în orice sector de activitate de altfel, și un cabinet stomatologic necesită permanent investiții noi și moderne în aparatură și tehnologie, iar eu nu am pregetat să mă ocup de aceste aspecte. Am multe argumente în favoarea profesionalismului meu, ca urmare foarte mulți sătmăreni plecați în străinătate se reîntorc periodic la cabinetul meu. În general, pacienții mei țin cont de recomandările făcute, deoarece i-am învățat că respectând sfatul medicului se respectă de fapt pe ei înșiși, și astfel elimină din start anumite efecte nepotrivite pentru starea lor de sănătate. O mai mare grijă a fiecăruia pentru cavitatea bucală înseamnă automat un risc mai mic de îmbolnăvire, iar eu așa i-am deprins pe pacienții mei!
Dacă vreunul din cititori ar vrea să se orienteze către cariera de medic stomatolog, ce l-ați sfătui? Se poate trăi din această meserie?
Trăim în România și știm cu toții că nu ne putem compara cu țările occidentale și avansate din punctul de vedere al câștigurilor și al nivelului de trai. Desigur, aș sfătui tinerii să aleagă facultățile de medicină pentru a deveni medici stomatologi! Este o meserie nobilă, destinată înfrumusețării și sănătății oamenilor, iar acum țara noastră chiar are un deficit de medici pe toate specializările. Evident, nu ne putem compara cu facilitățile oferite tinerilor medici de țările din Uniunea Europeană, unde li se oferă toate condițiile pentru un început promițător în carieră, după cum am mai spus, respectiv cabinet, accesarea unor credite subvenționate pentru locuință, etc., însă cei care au pasiune pentru această îndeletnicire vor putea să o practice și în România. Se poate trăi decent ca medic stomatolog, deși, repet, bucuriile sunt incomparabile față de satisfacțiile financiare.
Ce sfat dați cititorilor vis-a-vis de îngrijirea dentară?
Recomand tuturor să aibă o igienă dentară strictă pentru că este în beneficiul lor, să își spele dinții dimineața, seara și după fiecare masă, să schimbe periuța de dinți atunci când se deteriorează și obligatoriu după trei luni. De asemenea, să urmeze cu strictețe sfatul medicului și să facă tot ceea ce este necesar pentru a se asigura că îngrijirea dentară este o obișnuință practică de zi cu zi. Recomand pacienților să efectueze un control la cabinetul stomatologic cel puțin de două ori pe an.
Vă mulțumesc pentru răspunsurile acordate, doamna doctor Laura Diana Bota. În final dacă vreți să le transmiteți ceva cititorilor?
Le transmit sătmărenilor să aibă încredere în medici, să respecte tratamentul prescris, iar igiena să fie pusă pe primul plan. Pe mine mă pot găsi zilnic în cele două cabinete pe care le am în Satu Mare și Negrești Oaș. Sunt un medic responsabil, conștiincios, care nu întârzie la întâlnirea cu pacientul. Cei care apelează la mine știu că punctualitatea și răbdarea mă caracterizează. Le doresc tuturor cititorilor publicației dumneavoastră, precum și tuturor locuitorilor județului Satu Mare, multă sănătate, bucurii, împliniri și o toamnă plină de zâmbete!

A consemnat, George Negrea

laura-bota-9 laura-bota-7 laura-bota-6 laura-bota-3 laura-bota-2 laura-bota-1

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente