joi, martie 28, 2024
AcasăLocaleNAVETISTII din judetul Satu Mare, bataia de joc a transportatorilor! Autoritatile dorm?

NAVETISTII din judetul Satu Mare, bataia de joc a transportatorilor! Autoritatile dorm?

11934939_540523936123207_5664314878739797439_n         In municipiu Satu Mare intră zilnic peste 500 autobuze de transport persoane, care execută servicii de transport prin curse regulate în trafic județean sau interjudețean, care contribuie substanțial la îngreunarea traficului, în special în zona centrală și pe podurile care traversează râul Someș, dar totodată sunt și importanți factori de poluare.

Operatorii de transport nefiind supuși unor reglementări naționale sau locale privind punctele de plecare sau de sosire în municipiu sau privind traseele pe care pot să le parcurgă, și-au făcut trasee proprii, care practic fiecare în parte atinge zona centrală, iar punctele de oprire pentru îmbarcarea pasagerilor sunt stațiile publice acordate cu drept de utilizare exclusivă operatorului care are semnat contractul de delegare a gestiunii serviciului de transport persoane prin curse regulate în interiorul municipiului, sau au ocupat spații din domeniu public neamenajate, care au devenit un fel de autogări neautorizate și evident necontrolate de autoritățile cu responsabilități în domeniu”.

Stația de sub podul Decebal care până acum trei zile era un fel de autogară pentru autobuzele și microbuzele care fac rute în județ, s-a desființat deoarece nu intra în niciuna dintre rutele elaborate de specialiștii din cadrul Primăriei Satu Mare și aprobată de consilierii locali. Microbuzele care vin din direcția Baia Mare, Odoreu și Apa intră în municipiul Satu Mare pe strada Botizului, continuare pe B-dul Henri Coandă, strada Corvinilor și spre una din autogările din municipiu, cu evitarea zonei centrale. Acest traseu are ca puncte intermediare de oprire stația publică de la Biserica Ortodoxă de pe strada Botizului (pe ambele sensuri), stația publică de la Colegiul Economic „Gheorghe Dragoș” (pe ambele sensuri) și strada Corvinilor (pe sensul de intrare). Cu alte cuvinte, traseul nu atinge și zona de sub podul Decebal.

În același timp, stația de sub podul Golescu era plină. Practic, stația de sub podul Decebal s-a mutat aici. Autobuzele care vin dinspre Carei intră în Satu Mare pe strada Careiului, urmează un traseu pe sub podul Golescu, spre una din autogările din municipiu, cu evitarea zonei centrale. Punctele de oprire sunt stația publică de peste drum de CEC, pe strada Careiului, pe sensul de intrare în municipiu, stația de sub podul Golescu și stația publică de la magazinul Lebăda (strada Careiului), pentru sensul de ieșire.

Stația de sub podul Golescu este improprie. În zonă se fac lucrări, stația nu prevede o alveolă, iar călătorii traversează care pe unde pot, mai ales că în zonă, pe o rază de circa o sută de metri, nu există nicio trecere de pietoni care să poată fi folosită. Stația de aici prezintă un risc foarte mare de producere a accidentelor cu atât mai mult cu cât drumul se află în curbă, iar vizibilitatea este destul de redusă.

Anexa nr.1 la HCL nr. 132/30.07.2015: Regulamentul de acces în municipiu și stabilirea punctelor de oprire pentru îmbarcarea sau debarcarea călătorilor, a autovehiculelor care execută serviciul public de transport persoane prin curse regulate pe traseele județene, interjudețene și internaționale

Art. 1. Pentru transportul public de persoane prin curse regulate în trafic județean, interjudețean sau internațional, plecările, opririle în tranzit și sosirile se realizează din/în autogări.

Art. 2. În cazul în care capacitatea autogărilor va fi depășită, se vor stabili prin hotărâre a consiliului local al municipiului Satu Mare, capete de traseu alternative, pentru îmbarcarea /debarcarea călătorilor.

Art. 3. Suplimentar, pe traseele de penetrare în municipiu, până la una din autogările autorizate, se stabilesc puncte de oprire, pentru îmbarcarea /debarcarea în condiții de siguranță a persoanelor transportate, conform anexei 2 la prezentul proiect de hotărâre.

Art. 4. Respectarea traseelor de penetrare în municipiu conform anexei 2, este obligatorie pentru toți operatorii de transport public de persoane.

Art. 5. Se interzice intrarea în zona centrală a municipiului conform art.8 alin.(4) din anexa nr.1 la HCL nr.76/30.04.2015, a tuturor autovehiculelor care execută serviciul public de transport persoane prin curse regulate, curse regulate speciale în trafic județean, interjudețean sau internațional de transport, cu excepția: b-dul. Transilvania (zona de sub Podul Golescu), b-dul. Vasile Lucaciu (porțiunea între p-ța Romană și b-dul I.C.Brătianu pe sensul de mers spre p-ța Romană), p-ța Romană (sensul giratoriu), str. Ștefan cel Mare (între str. Iuliu Maniu și p-ța Eroilor Revoluției), str. Iuliu Maniu (între str. Ștefan cel Mare și str. N.Golescu);

Art. 6 (1) Oprirea în alte locuri decât cele menționate în anexa nr.2 este interzisă pentru toți operatorii de transport persoane, indiferent de modalitatea de executare a serviciului, transport prin curse regulate sau curse regulate speciale, cu excepția operatorului de transport public local de persoane prin curse regulate căruia i-a fost atribuit contractul de delegare a gestiunii.

(2) Stațiile publice din municipiu Satu Mare în care operatorul de transport căruia i-au fost atribuite traseele pe baza contractului de delegare a gestiunii, in care are exclusivitate sunt menționate in anexa 3 la prezenta hotărâre.

Art.7. Punctele de oprire pentru îmbarcarea /debarcarea persoanelor transportate prevăzute în anexa 2, se vor întreține prin grija Municipiului Satu Mare.

Art.8. La punctele de oprire se va afișa numele operatorilor de transport și programul de transport prin grija acestora, într-un mod unitar, după aprobarea modelului, de către Primăria Municipiului Satu Mare.

Art. 9 (1) Constituie contravenție si se sancționează cu amenda de la 1000 la 3000 lei conducătorii autovehiculelor care opresc în alte puncte de pe traseu decât cele din anexa 2.

(2) Constituie contravenție si se sancționează cu amenda de la 1.000 la 3.000 lei conducătorii autovehiculelor care nu respectă traseele de penetrare în municipiu menționate în anexa 2.

(3) Constituie contravenție si se sancționează cu amenda de la 1.000 la 3.000 lei conducătorii autovehiculelor care nu respectă prevederile Art. 5 și Art. 6 al prezentului regulament.

(4) Constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 500 la 1.000 lei operatorii de transport care nu afișează la punctele de oprire menționate în anexa 2 datele prevăzute la Art. 8.

(5) Constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 1.000 la 3.000 lei operatorii de transport care staționează în stațiile publice prevăzute în anexa nr.2, la prezentul regulament.

Art. 10. Se împuternicesc, prin dispoziție a primarului municipiului, agenții poliției locale pentru constatarea si sancționarea contravențiilor prevăzute la Art. 45. al. (2), (4), (5), și (7) al Legii nr. 92 din 10 aprilie 2007 (*actualizată*) a serviciilor de transport public local, și a contravențiilor prevăzute la Art. 9. al prezentului regulament.

Art.11. Prezentul regulament si hotărârea se vor comunica Consiliului Județean Satu Mare, Autorității Rutiere Romane biroul teritorial Satu Mare și operatorilor de transport interesați, prin grija secretarului municipiului.

Art.12 In termen de 15 zile fiecare operator de curse intrajudetene si interjudetene, va depune la Primăria Municipiului Satu Mare licențele de traseu, copii valabile și graficul de circulație aferent licenței de traseu, conform Anexei nr. 16 și nr.17 din Normele metodologice privind aplicarea prevederilor referitoare la organizarea și efectuarea transporturilor rutiere și a activităților conexe acestora stabilite prin <LLNK 12011 27130 301 0 32>Ordonanța Guvernului nr. 27/2011 privind transporturile rutiere.

Art.13. Cu ducerea la îndeplinire a prevederilor prezentului regulament și a hotărârii se încredințează serviciile de specialitate ale  primăriei și împuterniciții primarului.

Traseele de penetrare în municipiu și punctele de oprire pentru operatorii de transport public de persoane prin curse regulate în trafic județean, interjudețean și internațional

În funcție de destinația traseului pentru transportul public de persoane se stabilesc următoarele trasee de penetrare în municipiu și puncte intermediare de oprire pentru îmbarcarea /debarcarea persoanelor transportate, pentru transportul de persoane prin curse regulate județene, interjudețene și internaționale:

  • pentru destinațiile de pe direcția Baia Mare și Odoreu, Apa:- Intrare în municipiu pe str. Botizului, continuare pe b-dul Henri Coandă, str.Corvinilor și spre una din autogările din municipiu cu evitarea zonei centrale

Punct intermediar de oprire – Stația publică de la Biserica Ortodoxă de pe str. Botizului (pe ambele sensuri), stația publică Colegiul Economic „Gheorghe Dragoș” (pe ambele sensuri), str. Corvinilor (pe sensul de intrare);

  • pentru destinațiile pe direcția Păulești și Amați: Intrare pe str. Păulești, str. Amațiului, str. b-dul Lucian Blaga, b-dul O. Goga, str.Corvinilor sau intrare pe b-dul Lucian Blaga, b-dul O.Goga, str.Careiului, stația de sub Pod Golescu și spre una din autogările din municipiu cu evitarea zonei centrale;

Punct intermediar de oprire – casieria Digi pe sensurile de intrare sau de iesire, str.Careiului (stația de lângă Mol pentru sensul de intrare, stația de la Fabrica de Pâine pe sensul de ieșire), stație publică Pod Decebal (pe sensul de intrare), str Corvinilor ( pe sensul de intrare) , b-dul Cloșca (stația publică de la Biserica Greco-Catolică pe sensul de ieșire);

  • pentru destinațiile pe direcția Zalău: Intrare pe b-dul Lucian Blaga, b-dul O.Goga, str.Corvinilor sau intrare pe b-dul Lucian Blaga, b-dul O.Goga, Str.Careiului, stația de sub Pod Golescu și spre una din autogările din municipiu cu evitarea zonei centrale;

Punct intermediar de oprire –la intrarea în Parcul Industrial ( pe ambele sensuri) parcarea Restaurant TEI (pe sensul de intrare) și stația publică de autobus Ceprom pentru sensul de ieșire, stația publică Pod Decebal (pe sensul de intrare), str. Corvinilor, b-dul Cloșca (stația publică de la Biserica Greco-Catolică pe sensul de ieșire) sau Str.Careiului (stația de lângă Mol pentru sensul de intrare, stația de la Fabrica de Pâine pe (sensul de ieșire), stația de sub Pod Golescu;

  • pentru destinațiile pe direcția Carei: Intrare pe str. Careiului și stația de sub Pod Golescu, spre una din autogările din municipiu cu evitarea zonei centrale,

Punct intermediar de oprire – stația publică de peste drum de CEC pe str. Careiului pe sensul de intrare în municipiu, stația de sub Pod Golescu, stația publică de la magazin LEBĂDA (str. Careiului) pentru sensul de ieșire;

  • pentru destinațiile pe direcția Petea: str.Aurel Vlaicu, b-dul Unirii, str.Ady Endre, str.Stefan cel Mare, str.Iuliu Maniu, str.N.Golescu, str.Martirilor Deportați și spre una din autogările din municipiu cu evitarea zonei centrale;

Punct intermediar de oprire – str.Aurel Vlaicu (zona Rachel, pe ambele sensuri), stația publică din P-ța Eroilor Revoluției -Spitalul Județean II ) stație îmbarcare /debarcare), stația publică de pe str.N.Golescu și stația publică de pe str. Ștefan cel Mare (vis-a-vis de Casa Meșteșugarilor);

  • pentru destinațiile pe direcția Lazuri și Micula: Intrare prin str. Gh.Barițiu, str. Ady Endre, P-ța Eroilor Revoluției, str.Ștefan cel Mare, str.Ceahlăului, str.Mileniului -HOTEL SPORT, str. Ceahlăului , str. Wolfenbuttel, str. Eroilor, str. Rodnei, str. Ghe. Barițiu și spre una din autogările din municipiu cu evitarea zonei centrale

Punct intermediar de oprire – str.Gh.Barițiu (stația publică de la intersecția cu drumul dinspre Lazuri, pe ambele sensuri), stația publică din zona fostului amplasament al circului (pe str.Gh.Barițiu intersecție cu str.Matei Basarab, pe ambele sensuri), stația publică p-ța Eroilor Revoluției (sensul de intrare) și pe str. Mileniului – HOTEL SPORT, stația publică de pe str.Ștefan cel Mare (sensul de ieșire).

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente