vineri, martie 29, 2024
AcasăLocaleSătmărenii au fost la înălțime la Festivalul Vinului de la Vinogradiv

Sătmărenii au fost la înălțime la Festivalul Vinului de la Vinogradiv

vinogradivSatu Mare a primit  Diplomă de Excelență

În fiecare an, la sfârșitul lunii mai, la Vinogradiv în Ucraina are loc Festivalul Internațional al Vinului.

Anul acesta, evenimentul, ajuns deja la cea de a-X-a ediție, s-a desfășurat în parcul Grădina de Vară a orașului, duminică, 26 mai.

Pentru prima dată, România a fost prezentă  cu un stand reprezentativ, unde au fost etalate cele mai renumite vinuri din județ, cum sunt cele de la Dobra, Beltiug, Orașul Nou, Halmeu, Turulung și Tarna Mare.

Un festival multicolor și plin de arome

Cu toate că vremea a fost schimbătoare, acest lucru nu a împiedicat buna desfășurare a festivalului.

Delegația sătmăreană a fost condusă de Felician Pop directorul Centrului de Creație, Brigitta Nagy, șef serviciu la Consiliul Județean și Monica Sobius, primarul comunei Tarna Mare. Această comună – aflată chiar pe frontiera cu Ucraina – a fost prezentă și cu un grup folcloric oșenesc.

Alături de vinuri și pălincă, sătmărenii au organizat și o expoziție gastronomică, în care la loc de cinste s-au aflat micii, sarmalele și pâinea făcută pe vatră, precum și un panou cu broșuri turistice și albume de prezentare a județului Satu Mare realizate în limba ucraineană.

Juriul concursului, deosebit de exigent, a apreciat în mod deosebit produsele sătmărene, lăudând calitatea și savoarea produselor prezentate.DSCN0318

„Insula volohă”

festivalul vinuluiStandul nostru a fost amplasat lângă cel al satelor din „Insula Volohă” și anume Hija (Tarna Mică), Cerna și Novoselița, unde i-am întâlnit pe primarii Vasile Ivașco și Victor Goron. Aceste sate păstrează încă datinile, obiceiurile și portul popular românesc dar din cauza unei izolări de aproape o sută de ani, locuitorii nu mai vorbesc limba română.

Parada portului popular a început de la statuia Vinarului din centrul orașului și s-a încheiat la locul desfășurării evenimentului din parc.

Au fost prezente delegații din România, Ungaria și Rusia, precum și din raioanele învecinate din Ucraina.

Pe scena Teatrului de Vară au urcat șefii delegațiilor oficiale, care au adresat salutul lor celor din Vinogradiv.

În cuvântul său, directorul Centrului de Creație Satu Mare, Felician Pop, a subliniat faptul că în ciuda diversității, etnii din acest areal au în comun o spiritualitate autentică și un singur suflet, animat de încredere, toleranță și prietenie.

Folkistul sătmărean George Negrea i-a impresionat în mod special pe reprezentații delegației din Belgorod – Rusia care, după ce i-au ascultat melodiile, mai ales cele interpretate în limba rusă, l-au invitat pe cheltuiala lor să concerteze în Belgorod.

A urmat apoi un spectacol folcloric în care s-au împletit melodiile ucrainene, românești, maghiare și rusești iar dansurile populare au fost de multe ori spectaculoase.

Cu inima alături de România

Președintele raionului Vinogradiv, Tatiana Grab, a declarat public că dintre toate țările prezente, România îi este cea mai apropiată, deoarece rădăcinile ei sunt românești, domnia sa fiind originară din satul Hija (Tarna Mică).

În finalul festivalului, standul României a fost răsplătit cu o Diplomă de Excelență pentru modul de prezentare și pentru calitatea vinului și a produselor gastronomice.

Manifestarea de la Vinogradiv a constituit un bun prilej de cunoaștere reciprocă a mai multor culturi din această parte a Europei, care vreme de sute de ani au împărtășit o istorie și o civilizație comună.

Am constatat faptul că la eveniment au participat și foarte mulți turiști, printre care l-am remarcat și pe omul de afaceri sătmărean, Beniamin Kira.

Evenimentul a fost un succes, precum și cordiala atenție de care s-au bucurat toți invitații pe parcursul întregului festival.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente