joi, aprilie 18, 2024
AcasăsusTeodorovici: Firmele își vor putea recupera banii din sancțiunile ANAF dacă au...

Teodorovici: Firmele își vor putea recupera banii din sancțiunile ANAF dacă au decizia instanței

anaf

Firmele care au fost amendate de ANAF în urma controalelor și au obținut decizie în instanță de anulare vor primi banii înapoi, a declarat ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, modificarea urmând să fie făcută în Parlament săptămâna viitoare.

„Aceste referiri la acea prevedere, care săptămâna viitoare se va regla în Parlament, aceea care nu dădea dreptul unui agent economic, în cazul în care obține în instanță câștig de cauză, să-și recupereze banii, ceea ce într-adevăr nu se poate accepta. Și fără acțiunea Avocatului Poporului s-ar fi modificat săptămâna viitoare în Parlament”, a afirmat vineri ministrul.

Cei care au câștigat în instanță dreptul de recuperare a banilor în urma sancțiunilor aplicate de ANAF vor primi sumele respective din partea statului, modificare prevederii aplicându-se retroactiv.

Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituțională în cazul OUG 8/2015, arătând că nereturnarea unei amenzi după decizia instanței de anulare a unei contravenții date de ANAF este neconstituțională și permite abuzuri din partea organelor de control.

Într-un comunicat transmis vineri, Avocatul Poporului anunță că a sesizat Curtea Constituțională privind excepția de neconstituționalitate a Ordonanței de Urgență a Guvernului 8/2015 pentru modificarea și completarea unor acte normative.

În opinia Avocatului Poporului, actul normativ vizat este neconstituțional în ansamblul său, întrucât afectează drepturi și libertăți consituționale, în speță accesul liber la justiție, dreptul persoanei vătămate de o autoritate publică de a obține repararea pagubei, condițiile restrângerii exercițiului unor drepturi și libertăți, precum și libertatea economică a persoanelor vizate de ipoteza normei legale criticate.

„În plus, Ordonanța de Urgență a Guvernului 8/2015 încalcă principiul separației și echilibrul puterilor în stat și independența judecătorilor prin faptul că hotărârea judecătorească de anulare a procesului-verbal de constatare a contravenției nu are nici o finalitate cu caracter reparatoriu pentru persoana vătămată în patrimoniul său, întrucât amenda și suma de bani achitată nu se restituie, așa cum reiese din textul legal criticat”, arată Avocatul Poporului.

De asemenea, acesta susține că măsura reglementată prin prevederile legale criticate este de natură a crea premisele unor abuzuri din partea organelor de control, care, cunoscând faptul că soluția de anulare a procesului-verbal de contravenție pronunțată de instanța de judecată nu are nici un efect asupra amenzii achitate, pot încheia procese-verbale în afara legii.

Avocatul Poportului mai susține că Ordonanța de Urgență 8/2015 nu conține numai simple norme de procedură care să vizeze competența instanțelor judecătorești, ci și norme care produc efecte de ordin patrimonial, care pot avea consecințe negative iremediabile pentru activitatea economică a persoanelor vizate de ipoteza normei legale.

Săptămâna trecută, PNL a cerut Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituțională cu privire la Ordonanța de Guvern 8/2015, care a intrat în vigoare în 28 aprilie și care stabilește că în cazul unei decizii a instanței de anulare a unei contravenții date de ANAF amenda nu poate fi recuperată.

Vicepreședintele PNL Eugen Nicolăescu arăta că prin această ordonanță de urgență Justiția este „terfelită de Guvern, care nu pune preț pe separația puterilor în stat”, el făcând referire la articolul care prevede: „În situațiile prevăzute la pct. (VII), dacă operatorul economic achită amenda contravențională sau jumătate din cuantumul acesteia, după caz, precum și o sumă egală cu de zece ori amenda aplicată, sancțiunea complementară încetează de drept la 24 de ore de la prezentarea dovezii achitării la organul constatator. Suma de bani egală cu de zece ori amenda aplicată se face venit la bugetul de stat, poate fi achitată la Casa de Economii și Consemnațiuni – C.E.C. – S.A. sau la unitățile Trezoreriei Statului și nu se restituie, în cazul în care, la solicitarea operatorului economic, instanța de judecată anulează procesul-verbal de constatare a contravenției”.

„Cu alte cuvinte, vă adresați instanței pentru a vă anula procesul verbal, dar banii sunt luați și nu se mai restituie. E curat neconstituțional. Sesizez Avocatul Poporului, să transmită la Curtea Constituțională o sesizare de neconstituționalitate a acestui articol”, spunea Nicolăescu.

Ordonanța de Urgență a Guvernului 8/2015 modifică și completează mai multe acte normative, prevăzând printre altele legiferarea bacșișului.

Teodorovici a anunțat însă, vineri, că obligativitatea taxării bacșișului va fi eliminată și că pentru industria turismului și HoReCa va fi introdus impozitul forfetar, de la 1 ianuarie 2016.

1 COMENTARIU

  1. ANAF evită controlarea celor peste 20.000 de mii de biserici din România. Evaziunea fiscală a bisericii: Anual peste 500.000.000 de euro. În 25 de ani pese 12 miliarde de euro. Despre ce vorbim noi aici…….. praf în ochi

Comentariile sunt închise.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente