vineri, martie 29, 2024
AcasăPoliticaNationalUSL, jaf și clientelă politică. Până când va ignora USL protestele românilor?

USL, jaf și clientelă politică. Până când va ignora USL protestele românilor?

andreeaRedresarea companiilor de stat prin introducerea managementului privat s-a aflat printre prioritățile agendei de guvernare a PDL. USL a făcut ce a știut: în loc să avem specialiști în conducerea acestor companii, guvernul USL a creat noi locuri de muncă pentru politruci și clientela politică. Sub guvernarea USL, protestele se înmulțesc pe zi ce trece. Oamenii care sunt astăzi în stradă demască înșelătoria USL: salariații Oltchim, Arpechim, ai Poștei Române, minerii care protestează în București s-au săturat de minciunile USL.

Pe lista neagră a USL se adaugă și cacealmaua de la Rompetrol. Statul nu-și mai recuperează datoria de aproape 700 milioane de dolari în schimbul unui Fond de investiții în sectorul energetic. La acest fond de 150 mil. dolari contribuie statul cu 20%, iar Rompetrol cu 80%, urmând ca dividendele să se plătească preferențial către Rompetrol în primii ani de funcționare până ce compania își recuperează integral investiția.

Când USL a preluat guvernarea, avea deja soluția la cheie pentru introducerea managementului profesionist în companiile de stat, asigurată de PDL: legislația necesară pentru selectarea transparentă a managerilor profesioniști, consultanța Băncii Mondiale, un calendar clar de implementare. În schimb, managementul privat a fost înlocuit cu managementul politic USL. Ministerele Economiei și Transporturilor au cheltuit sume impresionante de bani publici pentru a recruta directori la companiile de stat din subordine. Mulți dintre acești sunt calificați numai de recomandările politice cu care au venit.

La Poșta Română este în funcție Ion Smeianu, fost secretar de stat PSD, care era director general și președinte al Consiliului de Administrație (CA) al companiei din mai 2012, la puțin timp după instalarea primului Cabinet Ponta. Este revoltător faptul că domnul Smeianu are un salariu și bonusuri de circa 480 mil. lei, adică peste 10.000 euro, semnat de Premierul Ponta. Pe vremea PDL, salariul directorului general era limitat la 47 mil. lei vechi. În același timp, salariaților de la Poștă li se cere să semneze acte adiționale prin care să accepte diminuarea salariilor poștașilor cu 50%.

Printre membrii CA al TAROM se regăsesc Lucian Isar, fost ministru în guvernul Ponta I, și Valentin Macec, fost consilier al ministrului Silaghi. La Administrația Porturilor Maritime S.A. Constanța, managerul privat este Lucian Băluț, șeful organizației locale a PSD. La Compania Națională „Administrația Canalelor Navigabile”, director general este Daniel Georgescu, fost consilier local PSD.

La METROREX, directorul general, Aurel Radu, a fost numit director general la nici două luni după angajarea în companie, deși avea nevoie de 12 ani vechime în aparatul propriu de specialitate. La CNCF CFR SA este a treia schimbare: directorul general și membrii CA au fost înlocuiți, întrucât planul lor de administrare nu era pe placul conducerii ministerului. Același plan însă a fost însă acceptat de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare. La CFR Călători managerul privat este Valentin Dorobanțu, numit anterior director general prin ordin de ministru.

În cazul companiei CFR Marfă, la conducere este un fost director general adjunct al Gazprom, iar președinte al CA un bancher, și Liviu Radu, inginer, specialist IT, fără nicio legătură cu domeniul feroviar. Același Liviu Radu este și director general la Compania Națională Aeroporturi București. În CA este un consilier personal al ministrului Fenechiu și un fost prefect de Iași în timpul guvernării Tăriceanu.

La Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale, procesul de recrutare a managerilor a fost blocat. Între timp, compania este condusă de același director interimar, destituit pentru că a optat să stea la o petrecere cu angajații în loc să coordoneze deszăpezirea. La Complexul Energetic Oltenia, manager privat este Laurențiu Ciurel, fostul vicepreședinte al PSD Gorj și consilier județean al USL. În cazul Electrica Distribuție Muntenia Nord, doi dintre membrii CA sunt afiliați PSD.

La Transelectrica a fost schimbată conducerea de trei ori fără a se respecta prevederile OUG nr. 109/2011. La Salrom a fost numit la conducerea companiei un consilier local PSD din Târgu Ocna. Președintele CA, fost secretar general adjunct în Ministerul Economiei, este inculpat într-un dosar de abuz în serviciu contra intereselor publice. Tot el este Președinte al Consiliului de Supraveghere al Transelectrica.

La Nuclearelectrica, din noul CA face parte Daniela Lulache, fosta președintă a Fondului Proprietatea. La Romgaz, un membru PSD, rudă cu președintele nou ales al Consiliului Județean Sibiu, a fost numit Director General. La S.C. Conpet S.A., unul din liderii organizației locale PNL, fost președinte interimar al PNL Ploiești, a fost numit Director General Interimar. La Oil Terminal, un membru PNL, fost consilier județean, a fost numit în funcția de Director General.

La Electrica Distribuție Muntenia Nord, un membru USL, consilier județean în Prahova, a fost numit în funcția de Director General. Pentru Romgaz și Transgaz procedura de selecție a început abia în martie, deși ea trebuia finalizată de anul trecut. La Oltchim și Hidroelectrica, USL nici nu s-a mai obosit să numească management privat. Companiile au intrat direct în insolvență. Ambele companii trebuiau să aibă conduceri profesioniste din vara anului trecut, când USL era ocupat cu suspendarea statului de drept.

Andreea Paul, Deputat PDL de Țara Oașului

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente