joi, martie 28, 2024
AcasăReligieDezvoltare personală sau dezvoltare spirituală?

Dezvoltare personală sau dezvoltare spirituală?

Când auzim vorbindu-se despre dezvoltarea personală, adesea ne gândim la succes. Însă succesul fără împlinire este ca haina fără om. Succesul este diferit de împlinire. Oamenii vor împlinire, vor o anumită stare interioară. Important este să căutăm să combinăm succesul exterior cu împlinirea interioară și acest lucru pleacă de cele mai multe ori de la a înțelege mai întâi ce anume te împlinește. Nu există un tipar pentru a obține succesul. Succesul ține de interiorul nostru, de modul în care ne identificăm în interior, de modul în care gestionăm potențialul nostru.
Dezvoltarea personală înseamnă descoperirea și exploatarea resurselor proprii pentru a ne spori, astfel, calitatea vieții. Să te dezvolți personal înseamnă să devii conștient de tine, de cine ești, de ce poți și de ce vrei, de ceea ce îți place și de ceea ce nu îți place. Nu este ușor, poate fi uneori anevoios, poate fi de lungă durată, dar este o călătorie cu tine, o călătorie spre tine însuți, în care te regăsești, te accepți și înveți să te placi.
Dezvoltarea personală este despre ceea ce faci. Ce faci tu în fiecare zi se numește dezvoltare personală dacă are un rezultat de creștere interioară. Dacă la sfârșitul anului nu simți cum acțiunile tale ți-au clădit personalitatea, nu simți că te-ai centrat pe sine înseamnă că nu este dezvoltare personală. Dezvoltare personală înseamnă a închide o carte și a trece la acțiune. Viața începe acolo unde se termină zona de confort și uneori trebuie să acționăm diferit pentru a avea rezultate diferite. Abia atunci când ne înlocuim obiceiurile proaste cu unele mai bune, atunci când întreprindem acțiuni care ne cresc în interior putem spune că ne dezvoltăm personal. Dezvoltare personală înseamnă a părăsi tribuna, a coborî în terenul vieții și a începe să trăiești cu adevărat. Dezvoltare personală este despre ceea ce simți. Mulți văd, puțin înțeleg. Mulți înțeleg puțini simt. Atunci când vei practica recunoștința, empatia, iubirea, devotamentul vei simți ce însemnă cu adevărat a simți. Atunci când vei știi ce vrei să faci cu viața ta, când vei știi care este sensul vieții tale, vei elibera acele sentimente unice. A te bucura de lucrurile simple, a fi capabil să simți compasiune înseamnă dezvoltare personală. A te bucura de fiecare clipă sau a fi capabil să controlezi stresul înseamnă tot dezvoltare personală.
Dezvoltare personală este despre ceea ce ești. Cine ești tu cu adevărat? Atunci când suntem întrebați cine suntem, obișnuim să ne spunem numele. Apoi la întrebarea: cum te-ai descrie în câteva cuvinte..descriem o serie de banalități sau lucruri care nu comunică nimic despre interiorul nostru. Cotidianul ne-a aruncat pe o pantă în care suntem tot mai goi, cu un suflet tot mai găunos. A vorbi despre cine suntem înseamnă a vorbi despre convingerile noastre, despre lucrurile în care credem, despre ceea ce ne îndeamnă să facem această lume un loc mai bun. De asemenea te poți întreba dacă îți folosești potențialul cu adevărat, dacă ai convingeri care te limitează sau care te ajută. Dacă azi ești exact ca și ieri, poți spune că ai identitate, dar nu că te-ai dezvoltat. Dezvoltare spirituală și dezvoltare personală este să poți deveni mai luminos, mai bun, mai fericit decât ieri, să poți observa un progres în direcția care tu ți-o dorești. Așadar întreabă-te: cine ești acum, cine ai fost în urmă cu un an? Ce diferență vezi? Acest domeniu, al dezvoltării personale este pentru aceia care sunt interesați de. dezvoltarea spirituală, dar încă nu și-au descoperit adevăratul potențial. Nu poți face dezvoltare spirituală cu o persoană care se confruntă cu multe dificultăți în viața de zi cu zi. Un om copleșit de griji, de durere, de grija zilei de mâine, a cărui atenție este îndreptată spre realitatea concretă înconjurătoare, nu va putea niciodată să întrunească cu adevărat aceste condiții. Va încerca din răsputeri și va constata că este prea greu, chiar imposibil pentru el să facă asta. Și atunci persoana respectivă se va simți neputincioasă, deznădăjduită și după ce va încerca fără succes să atingă standardele iluminării, în final va renunța. Sau dacă nu va renunța, atunci va încerca să facă un slalom printre toate aceste stări antagonice, trăind într-un permanent zigzag emoțional în speranța că într-o zi va reuși să ajungă acolo unde și-a propus. Doar după ce ai obținut o poziție cât de cât stabilă îți poți îndrepta atenția către ceva mai rafinat, mai subtil și încep să te interese și aceste aspecte ale vieții. În momentul în care viața ta nu va mai fi un câmp de luptă, atunci vei începe să vrei mai mult de la tine și să te întrebi cine ești cu adevărat. Până atunci, toată atenția ta se va duce către celelalte aspecte ale vieții, mai concrete, mai dense și de ce nu, mai apăsătoare.
Totuși, mulți doresc să afle ce pot face pentru a-și crește calitatea vieții, nivelul de pregătire, sau pur și simplu sunt în căutare de ceva mai interesant de făcut cu viața lor. Dorința de transformare este la fel de puternică și pentru tine, fie că vorbim de planul personal sau sentimental, fie de cel profesional. Mulți caută răspunsuri și soluții pentru a ieși din diferite situații, au fost în aceeași situație ca și tine și precum pasărea Phoenix s-au ridicat din propria cenușă și au strălucit mai puternic ca niciodată.
Cu mulți ani în urmă, un bun prieten îmi vorbea despre această evoluție. Însă nu poți evolua spiritual dacă nu ai evoluat și din punct de vedere personal, adică nu ai făcut puțină dezvoltare personală cu tine. Nu poți evolua spiritual dacă nu știi să te respecți pe tine însuți, dacă nu știi să ierți, dacă nu știi să apreciezi și să fi recunoscător față de cei din jur. Să încerci să faci dezvoltare spirituală cu cineva care nu este dezvoltat suficient la nivel personal, este ca și cum ai pune în brațele unui copil mic un computer ultra-performant; care neștiind decât să joace câteva jocuri cu zâne și spiriduși, nu prea știe ce să facă cu el și cu atât mai puțin cum să-l folosească la adevărata capacitate…
Dezvoltarea capacităților și abilităților de care dispunem poate fi făcută oricând, iar dacă acest lucru se întâmplă mai de timpuriu, adică în copilărie sau adolescență, nu poate însemna decât că acei copii sau tineri vor dispune mai devreme de instrumente care-i vor ajuta de-a lungul vieții să fie mai eficienți și mai mulțumiți de ei, să schimbe acele lucruri care stau în puterea lor și să nu-și risipească resursele cu acelea pe care nu le pot influența.
Adulții care, încă din copilărie sau adolescență, au făcut exercițiul explorării personale, al introspecției, al exprimării autentice în relații, al valorizării de sine, în contextul educației pe care au primit-o sau în cadrul unui program de dezvoltare personală, vor avea un mod de raportare la mediul relațional, familial, profesional mult mai adecvat, întelegându-se pe sine, dar și pe celălalt, vor putea fi în armonie cu sine și cu lumea. Primul pas pe drumul spre dezvoltarea personală este conștientizarea, autocunoașterea, adică înțelegerea a ceea ce suntem la un moment dat. Dacă autocunoașterea este însoțită de dorința de a ne dezvolta, atunci putem lua decizia de a ne dezvolta personal. De ce această decizie? Pentru că știm și simțim că putem mai mult, pentru că am constatat, observându-ne comportamentul, emoțiile, gândurile, că unele lucruri care ni se întâmplă nu sunt exact așa cum ne-am dori sau sunt disfuncționale și ne aduc dezavantaje, pentru că vrem mai mult de la noi.
Avem în noi tot ceea ce este necesar pentru a fi mai mult decât suntem. Uneori întâmpinăm blocaje, frici rezistente, moduri de a acționa sau reacționa „setate” de timpuriu, în urma unor experiențe care ne-au marcat profund, care ne împiedică să fim la adevăratul nostru potențial. Se spune că nu ne este frică de ceea ce credem că ne este frică, ci ne temem doar de propria noastră măreție, de propria noastră lumină. Suntem tot mai mult tentați să credem că ne este frică de viață, ne este frică să trăim. Trăim cu frica de a nu deranja, de a nu face ceea ce simțim că avem nevoie să facem, frica de a nu părea exagerați, deplasați, criticați, judecați, frica de a fi respinși, frica de a nu fi acceptați, frica de a fi abandonați, frica de a rămâne singuri dacă luăm decizii importante pentru noi, frica de reproșuri. Ce este mai important în viață, a investi în această teamă sau a face un salt dincolo de ea? A depăși această teamă înseamnă dezvoltare personală.
Dezvoltarea personală este legată de lucrurile de preț care se află înlăuntrul nostru, care, odată descoperite, prelucrate, exersate, șlefuite ne pot ajuta să putem mai mult. Relațiile, experiențele, școala, cărțile, dezamăgirile, bucuriile, despărțirile, pierderile, toate contribuie la dezvoltarea noastră, însă uneori, nu tragem cele mai bune învățăminte și repetăm greșeli, repetăm moduri defectuoase sau inadecvate de a ne raporta la ceilalți. Atunci avem nevoie de puțin ajutor pentru a „reconfigura” datele existente, pentru a înțelege, pentru a conștientiza unde suntem, ce și cum facem, ce ne dorim să schimbăm și unde putem ajunge.
Dacă ți-ai cunoaște adevărata valoare nu te-ai mai simți atât de copleșit și nu ai mai avea atâtea frici, nu te-ar mai face nimeni să te simti ”fără valoare” și vei putea trăi o viață frumoasă. Ți-ai trăi viața în ton cu vibrații mai inalte. Pentru că meriți!

 

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente