vineri, martie 29, 2024
AcasăReligieRespectul și iubirea de sine (II)

Respectul și iubirea de sine (II)

Cum să ne creștem respectul de sine?
Mulți se întreabă: Ce înseamnă să mă respect pe mine? De ce trebuie să mă respect pe mine mai întâi, ca după aceea să-i respect pe ceilalți? Dacă știi să te respecți pe tine ca om, atunci cu siguranță vei știi să-i respecți și pe cei din jurul tău. O viață socială armonioasă, fie că este vorba despre cuplu, familie, serviciu pornește de la respect, iar lipsa acestuia naște conflicte. Le găsim la tot pasul, ele sunt parte integrantă a vieții noastre și nu de puține ori ne răpesc timp, nervi și ne lasă un “gust” amar. Par a fi izvorul tuturor relelor și fac diferența dintre reușită și eșec, dintre dragoste și ură, dintre amărăciune și fericire.
Un respect de sine scăzut se oglindește în lipsa de raționament, absența capacității de adaptare, revolta în fața circumstanțelor mai puțin favorabile sau a conflictelor, lipsa instinctului de apărare, teama, neîncrederea. La fel, respectul de sine scăzut își face simțită prezența atunci când nu-ți alegi bine partenerul de cuplu, când rămâi într-o relație care nu-ți aduce decât frustrări, într-o carieră care te ține pe loc, când visele tale în mare parte nu au fost îndeplinite niciodată, când renunți frecvent la ce-ți dorești pentru tine. La polul opus, un respect de sine ridicat te ajută să faci față mult mai ușor dificultăților, să ai aspirații mari și să crezi în realizarea lor, să nu te dai bătut și să-ți continui drumul cu încredere, să știi că modul tău de gândire este valoros și productiv, să ai relații armonioase, să fi mai deschis, să-i tratezi pe cei din jur cu respect, înțelegere și blândețe, să fii fericit. Consecința cea mai des întâlnită a unui respect de sine scăzut o reprezintă relațiile dificile de cuplu și asta pentru că atunci când nu ai o părere bună despre tine, când nu te iubești și nu te accepți pe deplin, sau când cauți să-ți umpli golul interior este greu să atragi o persoană altfel decât tine. Drama multor relații are la bază acest respect de sine scăzut. Cam așa stau lucrurile și în carieră sau afaceri. Și nu are nicio legătură cu inteligența. Sunt dese cazurile de oameni străluciți în domeniile lor de activitate, care își sabotează singuri succesul din cauza respectului de sine scăzut. Frica de succes este la fel de des întâlnită ca și frica de a fi fericit.
Expresia “respect de sine” este folosită frecvent în limbajul nostru comun de zi cu zi. Marea majoritate crede că “respectul de sine” este sinonim cu “încrederea în sine”. Desigur, încrederea în sine este parte importantă a respectului de sine; totuși, respectul de sine reprezintă mult mai mult decât atât. Sunt foarte multe persoane care au încredere în ele însele, și totuși au un nivel foarte scăzut al respectului de sine. Ca un prim pas pentru îmbunătățirea respectului de sine este acela de a recunoaște că te confrunți cu această problemă și că oricum nu ești singurul care trece prin așa ceva. Este necesar să devenim conștienți, să analizăm cu sinceritate fiecare domeniu din viața noastră și să vedem ce merge și ce nu merge, ce ne aduce bucurie și ce nu, ce ne apropie și ce ne îndepartează de scopul dorit. Există foarte multe persoane care au aceeași problemă ca tine. Nu uita că ești o persoană foarte importantă și ești parte a societății în care trăiești, având tot dreptul să duci o viață fericită exact așa cum ai visat. Un alt lucru pe care nu trebuie să-l uiți este că toată lumea greșește. Nimeni nu este perfect! Totul este să avem înțelepciunea să învățăm din greșelile noastre. Avem dreptul să ne respectăm pe noi înșine așa cum îi respectăm și pe cei din jurul nostru. Cum să-ți îmbunătățești respectul de sine și cum poți avea respectul celor din jurul tău? Complimentează-ți corpul, ai grijă de el. Felul în care arăți are un impact major asupra respectului pe care îl ai față de tine. Avem o relație cu sănătatea, la fel ca și cu orice alt aspect al vieții. Cu cât acordăm mai multă atenție sănătății și o cultivăm, cu atât corpul nostru se va dezvolta. Neavând respect de sine și fiind într-un cerc vicios, începi să te mulțumești cu din ce în ce mai puțin de la viață. Mai puțină iubire, mai puțini bani, mai puțini prieteni de calitate, mai puțină sănătate. Așa se naște sărăcia în toate formele ei materiale, psihologice și spirituale.
Acceptă realitatea. Trebuie să fi dispus să accepți lucrurile și oamenii așa cum sunt. Este dificil să recunoaștem că avem o problemă sau că alții au o problemă ori că o situație nu este tocmai cum ar trebui să fie. Dar dacă nu adopți o atitudine deschisă, nu faci decât să perpetuezi problema, ceea ce nu demonstrează respect față de tine sau de timpul tău. Să ne acceptăm propria persoană, să ne acceptăm așa cum suntem în acest moment, să ne acceptăm alegerile făcute.
Gândește pozitiv despre tine însuți! Singura persoană care îți poate schimba viziunea despre tine ești tu! Nimeni altcineva nu îți poate oferi respectul de sine, trebuie să-l construiești singur plecând de la toate lucrurile pozitive din viața ta. Asigură-te că îți însusești obiceiul de a gândi pozitiv și învață cum să detectezi și să învingi comportamentele auto-sabotatoare.
Când îți ceri iertare, fă-o cu respect de sine. Să-ți ceri iertare nu este foarte plăcut și nici ușor, dar atunci când o faci, fă-o să conteze! Când îți ceri iertare, nu-ți căuta scuze, pentru că arată lipsa de respect față de persoana respectivă și față de integritatea ta. Așa că, data viitoare când trebuie să-ți ceri iertare, fii sincer și ascultă-ți vocea interioară. Dacă este cazul să-ți ceri iertare, fă-o, dar lasă deoparte scuzele. Un ingredient absolut necesar este asumarea responsabilității, care reprezintă cel mai profund pas și poate cel mai greu. Să ne asumăm responsabilitatea pentru viața noastră și să încetăm să mai dăm vina pe cei din jur. Să ne asumăm responsabilitatea pentru că am dezvoltat așteptări în legătură cu situații care nu depindeau de noi, să ne asumăm responsabilitatea pentru alegerile făcute. Totodată este necesară creșterea încrederii în sine, renunțând la a mai judeca evenimentele, a mai proiecta experiențe trecute în proiectele viitoare, schimbând dialogul interior și, nu în ultimul rând, să spunem nu, atunci când vrem să spunem nu. Îți îmbunătățești respectul de sine atunci când apreciezi valorile, când acționezi în conformitate cu valorile tale. Dacă ești într-o situație compromițătoare, fă tot ceea ce poți ca să iei o decizie în acord cu valorile tale. Atinge-ți scopurile cu integritate și nu-ți submina respectul de sine făcând lucruri mai puțin cinstite. Stabilirea scopurilor este un lucru foarte bun prin care îți stabilești și urmărești să ajungi la succes. Te ajută să-ți construiești competențe, un simț al mândriei și sentimentul de a fi merituos. Știi să-ți spui cum va arăta viața ta la anul sau în următorii cinci ani? Ce visuri sau scopuri ai și ce faci pentru ele? Care este rostul existenței tale? Care sunt pasiunile și care este vocația ta? Vocația nu este ruptă de viața noastră, ci este cea mai importantă parte din ea. În jurul ei se organizează relațiile de cuplu, viața socială, munca și banii. Alinierea corectă a domeniilor din viața noastră se numește stil de viață; doar prin această aliniere ne putem valorifica potențialul și fiecare zi ce o avem pe Pământ. Să ne stabilim scopuri în viață, adică să știm ce vrem, să căutăm mijloace să ajungem unde ne dorim, să fim realiști și să ne autoevaluăm în permanență, să nu renunțăm la visele și dorințele noastre.
Nu lăsa oamenii să își bată joc de tine, indiferent că sunt părinți, prieteni, frați, colegi sau o autoritate de orice fel. Setează granițele spațiului tău personal și al intimității tale. Ai drepturi și cere să îți fie respectate. Ai dreptul să spui nu și da fără să te simți vinovat. Ȋnvață să spui nu. Să le spui altora că ceva nu este bine nu te transformă într-o persoană rea, te transformă într-o persoană puternică și respectabilă. Când vei renunța să mai spui da la lucrurile pe care nu vrei să le faci, îți creezi mai mult timp și energie pentru acele activități și acele persoane care te fac fericit. Nu-i lăsa pe alții să-ți trașeze propriile limite. Mulți oameni au cele mai bune intenții, însă sfaturile lor sunt adeseori umbrite de propriile bagaje emoționale. Astfel că, atunci când cineva îți spune că “nu vei putea face niciodată acest lucru” sau “nu trebuie să faci asta” ori “nu poți să faci asta”, nu-i asculta până nu te convingi singur că așa este. Amintește-ti că nu ești perfect. Nu fi prea dur cu tine. Cu toții facem greșeli și asta este în regulă, atât timp cât învățăm din ele. Singurele standarde pe care le ai de îndeplinit sunt ale tale, încetează să te îngrijorezi în legătură cu ce cred alții, focalizează-te pe lucrurile importante pentru tine. Dacă faci asta, încrederea ta în tine va crește și va compensa orice obstacol, care activ îți îmbunătățește respectul de sine. Activitățile care îți dau o stare de bine te ajută să te simți în controlul vieții tale, îți dau un sentiment de împlinire pe care îl poți duce în alte domenii ale vieții tale.
Acestea sunt câteva lucruri pe care le poți face pentru a-ți crește respectul de sine. Cheia către respectul de sine este ceea ce simți față de tine. Ești singura persoană care poate controla asta și chiar poți face o diferență. Dacă te placi și crezi că meriți lucruri bune în viață, te vei respecta pe tine foarte mult. Dacă nu te placi și te critici excesiv, vei avea un sentiment al respectului de sine foarte scăzut. Este foarte important să te respecți pe tine însuți! Poți trece mai ușor prin provocările vieții și poți face lucrurile importante pentru tine. Ia-ți angajamentul față de tine însuți să pui preț pe ceea ce faci și pe ceea ce ești! Un prim pas în a-l respecta pe aproapele tău este acela de a te respecta pe tine însuți. Cu lipsa de respect pentru aproapele nostru, nu vom ajunge nicăieri, dar cu respectul vom câștiga multe.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente