Fiți vigilenți la apelurile suspecte! Recent, infractorii cibernetici utilizează metoda „spoofing” pentru a imita identitatea băncilor, în încercarea de a convinge clienții să furnizeze informații confidențiale prin telefon.
Băncile au trimis informări către clienți, avertizându-i despre aceste fraude realizate prin apeluri false. Conform acestora, infractorii pretind a fi angajați bancari, folosind numere de telefon care aparțin băncilor sau care seamănă foarte bine, adoptând un discurs insidios și convingător.
Un exemplu menționat este scenariul în care un „angajat” vă contactează pentru a vă informa că vi s-a aprobat un credit pe care nu l-ați solicitat. Pentru a vă câștiga încrederea, acesta vă încurajează să verificați online numărul de telefon, care pare legitim. Ulterior, vă spune că datele personale au fost compromise și că poliția vă va suna pentru a vă ajuta. Prin această metodă, victimele sunt păcălite să contracteze un credit, transferând apoi suma într-un cont al fraudatorilor.
De obicei, tentativa de fraudă poate fi recunoscută după vocea robotică a interlocutorului. Pentru a vă proteja, este recomandat să închideți apelul și să verificați situația contactând banca.
Această formă de înșelătorie nu este nouă. Anul trecut, în primăvară, astfel de apeluri au fost raportate, iar Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC), Poliția Română și Asociația Română a Băncilor (ARB) au emis avertizări despre creșterea numărului de fraude telefonice.
Recomandările DNSC includ: nu divulgați date personale sau bancare la telefon, nu răspundeți solicitărilor suspecte și încheiați imediat apelul. De asemenea, rețineți că băncile nu vă vor cere niciodată informații despre parolele contului sau datele cardului.
Dacă ați devenit victima unui astfel de incident și ați dezvăluit informații sensibile, contactați imediat banca pentru a bloca tranzacțiile neautorizate. În caz de pierderi financiare, depuneți o plângere la Poliție și notificați DNSC la numărul 1911 sau prin e-mail la [email protected] pentru a preveni incidente similare în viitor.