luni, aprilie 21, 2025
AcasăPoliticaNationalPentru funcţia de preşedinte al României concurează 11 candidaţi

Pentru funcţia de preşedinte al României concurează 11 candidaţi

Judecătorii Curții Constituționale au încheiat analiza tuturor contestațiilor depuse împotriva candidaturilor la alegerile prezidențiale. Sâmbătă, 22 martie, va avea loc tragerea la sorți pentru stabilirea ordinii candidaților pe buletinele de vot. În competiția pentru funcția de președinte al României s-au înscris 11 candidați, dintre care nouă sunt bărbați și două femei, iar patru dintre aceștia candidează ca independenți. Este pentru prima dată în perioada post-decembristă când PSD nu are un candidat propriu la alegerile prezidențiale.

Pe buletinul de vot vor apărea următorii candidați: Crin Antonescu (Alianța România Înainte), Nicușor Dan (independent), Elena Lasconi (USR), George Simion (AUR), Victor Ponta (independent), Lavinia Șandru (PUSL), Cristian Terheș (Partidul Național Conservator Român), John-Ion Banu-Muscel (independent), Silviu Predoiu (Partidul Liga Acțiunii Naționale), Daniel Funeriu (independent) și Sebastian Constantin Popescu (Partidul Noua Românie).

PSD a decis să nu desemneze un candidat propriu, după ce premierul Marcel Ciolacu, singurul social-democrat care a pierdut finala prezidențială în ultimii 35 de ani, a refuzat să participe din nou. În schimb, partidul susține candidatura lui Crin Antonescu, fost liberal, ca reprezentant al coaliției de guvernare PSD-PNL-UDMR-minorități naționale.

Pe lista candidaților figurează și Victor Ponta, fost lider PSD, care revine în cursa pentru Cotroceni după un deceniu, de această dată ca independent. Elena Lasconi, liderul USR și finalista alegerilor anterioare, concurează pe același segment electoral cu Nicușor Dan, primarul Capitalei, care candidează tot ca independent. Partidele suveraniste AUR și POT au convenit ca Anamaria Gavrilă să se retragă pentru a evita divizarea voturilor, susținându-l pe George Simion ca unic candidat. Cristian Terheș, europarlamentar ales pe lista AUR, candidează din nou, după ce în toamnă a obținut doar 1%. De asemenea, Silviu Predoiu, fost șef al SIE, își încearcă din nou șansele, după ce la alegerile anterioare s-a clasat pe ultimul loc.

Campania electorală pentru alegerile prezidențiale din 2025, care vor avea loc pe 4 și 18 mai, se anunță intensă și imprevizibilă. Specialiștii în sondaje anticipează schimbări frecvente în intențiile de vot, iar precedentul din noiembrie 2024, când Călin Georgescu a ajuns surprinzător în turul doi, demonstrează cât de imprevizibil poate fi votul românilor. Într-un context politic volatil, sondajele actuale ar putea să nu mai reflecte realitatea până în ziua scrutinului.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare