miercuri, aprilie 16, 2025
AcasăEconomico-socialUrmătoarea factură de energie electrică, important pentru 9 milioane de clienți

Următoarea factură de energie electrică, important pentru 9 milioane de clienți

Liberalizarea pieței de energie electrică se apropie, iar începând cu 1 iulie 2025, prețurile nu vor mai fi plafonate. Conform unui ordin aflat încă în dezbatere publică, Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) impune furnizorilor obligația de a transmite clienților, odată cu factura, o informare detaliată despre modificările ce vor avea loc.

Această informare va include:

  • încetarea aplicabilității schemei de sprijin reglementată prin OUG 6/2025, ceea ce înseamnă eliminarea actualelor plafoane de preț;
  • prețul final al energiei electrice valabil de la 1 aprilie 2025, prezentat defalcat pe componentele sale (costul energiei electrice, tarifele pentru serviciile de rețea și sistem, precum și taxele și contribuțiile aplicabile);
  • metoda de stabilire a prețului final facturat pentru clienții cărora li se asigură furnizarea în regim de ultimă instanță;
  • opțiunea de schimbare a furnizorului de energie electrică;
  • modalitățile de încheiere a unui contract de furnizare în regim concurențial și instrumentele disponibile pentru analizarea ofertelor de pe piață.

În plus, furnizorii vor fi obligați să informeze clienții cu cel puțin 30 de zile înainte de expirarea condițiilor economice actuale cu privire la noile tarife și posibilitatea prelungirii prețului în vigoare.

Odată cu eliminarea plafoanelor, se estimează o creștere a facturilor pentru majoritatea consumatorilor, cu excepția celor pe care statul îi va considera vulnerabili și care ar putea beneficia de sprijin, dacă va exista cadrul legislativ necesar. Costurile din piață sunt semnificativ mai ridicate decât prețurile plafonate, iar conform ofertei furnizorului PPC pentru această lună, prețul energiei active va fi de 0,825 lei/kWh. În funcție de zona de distribuție, după 1 aprilie, prețul final poate varia între 1,48 lei/kWh și 1,57 lei/kWh.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, afirmă că obiectivul principal este ca, indiferent de noile tarife, facturile să nu devină o povară pentru bugetele familiilor. Propunerile vizează acordarea unui sprijin direct gospodăriilor aflate în pericol de a intra sub pragul de sărăcie după achitarea costurilor energetice, precum și revizuirea venitului minim care condiționează acordarea acestui sprijin.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare