miercuri, aprilie 16, 2025
AcasăEconomico-socialMecanismul de urgenţă, activat în România din cauza febrei aftoase

Mecanismul de urgenţă, activat în România din cauza febrei aftoase

România a activat mecanismele de urgență pentru protejarea sănătății animalelor și a sectorului zootehnic, în urma evoluției alarmante a focarelor de febră aftoasă în Europa, a anunțat Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), conform Agerpres. Astfel, importurile de animale vii, furaje, paie și compost din Ungaria au fost interzise.

Măsuri stricte pentru prevenirea răspândirii febrei aftoase

ANSVSA a precizat că starea de alertă este menținută la cel mai înalt nivel, având în vedere riscul de introducere a virusului febrei aftoase în România. Restricțiile includ interzicerea transportului de animale vii (biungulate și ecvidee), furaje, paie, compost și gunoi de grajd din Ungaria, precum și blocarea importurilor din regiunile afectate de carne și produse din carne, lapte netratat, material seminal și alte subproduse de origine animală.

Pentru a controla situația, au fost stabilite puncte de verificare sanitar-veterinară la granița cu Ungaria, unde participă medici veterinari ANSVSA și structuri ale Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

Controale și măsuri suplimentare

Au fost demarate inspecții în fermele din România care au importat animale din Ungaria și Slovacia după 1 februarie 2025. Autoritățile prelevează probe epidemiologice și intensifică măsurile de dezinfecție și biosecuritate atât în ferme, cât și pe mijloacele de transport al animalelor.

În acest context, ANSVSA a convocat, pe 11 aprilie 2025, o ședință extraordinară a Centrului Național de Combatere a Bolilor (CNCB), având în vedere eliminarea controalelor vamale după aderarea României la spațiul Schengen, factor care crește riscul de răspândire a bolii.

Testarea obligatorie și măsuri de biosecuritate

Pentru prevenirea contaminării, ANSVSA a introdus testarea obligatorie pentru febra aftoasă la toate loturile de animale care intră în țară, iar la bovine, ovine, caprine și porcine din comerțul intracomunitar sunt prelevate probe pentru testare PCR.

În plus, Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală (IDSA) menține activă Unitatea de Înaltă Biosecuritate Nivel 3, singurul laborator din România autorizat să manipuleze virusul febrei aftoase în scop diagnostic, fiind unul dintre cele 15 astfel de laboratoare din Uniunea Europeană.

Eliminarea focarelor de pestă rumegătoarelor mici

ANSVSA a anunțat că România nu mai înregistrează focare active de boală, după stingerea celui din județul Bihor, în cadrul eforturilor de combatere a pestei rumegătoarelor mici. Instituția menține un dialog constant cu fermierii, pentru prevenirea și eliminarea riscurilor de contaminare, intensificarea măsurilor de biosecuritate și implementarea unor strategii eficiente de intervenție.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare