luni, aprilie 21, 2025
AcasăEconomico-socialDrone militare cu tehnologii anti-jamming produse în România

Drone militare cu tehnologii anti-jamming produse în România

Compania Carfil, care dezvoltă drone militare în colaborare cu Periscope Aviation din SUA, propune statului român un proiect ce vizează utilizarea unor drone rezistente la bruiaj în Delta Dunării, o regiune afectată de războiul electronic dintre Rusia și Ucraina, potrivit unui raport exclusiv al TechRider, bazat pe surse apropiate celor două companii.

În România sunt în desfășurare șase programe de dezvoltare a dronelor militare. Primele două modele produse în acest an, „Cuda” și „Sirin”, sunt quadcoptere de recunoaștere, proiectate cu tehnologii avansate anti-jamming.

Dronele au specificații notabile: „Cuda” poate transporta până la 1,5 kg de echipamente și senzori, cu o autonomie de zbor de 26 de minute și o altitudine maximă de 4.000 de metri. În schimb, „Sirin” are o capacitate de încărcare utilă de 14,5 kg, un timp de zbor de 36 de minute și poate atinge un plafon de 5.000 de metri. În plus, „Sirin” este optimizat pentru misiuni maritime, fiind capabil să reziste condițiilor dificile.

Directorul Carfil, Mircea Petru Tanțău, estimează că România va produce aproximativ 50 de drone militare în acest an.

Pe fondul utilizării intense a tehnicilor de bruiaj, atât forțele ruse, cât și cele ucrainene au început să implementeze drone controlate prin fibră optică. Acestea sunt vehicule aeriene fără pilot, conectate la o stație la sol printr-un cablu subțire de fibră optică, care permite transmiterea de semnale de control și date cu lățime mare de bandă, inclusiv fluxuri video în timp real, fără riscul de interferență sau interceptare radio. Totuși, în anumite situații, fibra optică poate dezvălui poziția pilotului, limitând astfel siguranța și flexibilitatea operațiunilor.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare