Marți 22.09.2015 (orele 9-18) cu ocazia “Zilelor Cooperării Europene” la Muzeul Județean Satu Mare (B-dul. V. Lucaciu, nr. 21) vor fi prezentate rezultatele proiectului “Reușim prin cultură – Valori europene și viitor comun”. Proiectul a cuprins activități de cercetare, restaurare și valorificare a patrimoniului arheologic și etnografic din județul Satu Mare și Regiunea Transcarpatia. Rezultatele prezentate cuprind: monografii științifice, cataloage, broșuri de popularizare, expoziții și un film documentar etnografic.
Prin activitățile sale și temele de cercetare propuse (istorie, antropologie, conservarea patrimoniului și muzeologie) proiectul a reușit să faciliteze accesul la infomații cu privire la istoria, tradițiile și viitorul comun pe care le au comunitățile din zona de graniță Româno – Ucraineană.
În cadrul simpozionului vor fi prezentate cercetările de antropologie care au avut ca temă costumul popular din zona de graniță, arta țesutului și colecțiile de muzeu a celor două instituții partenere în cadrul proiectului. Cercetarea desfășurată în mai multe localități din zona de graniță și în cadrul celor două muzee partenere a avut ca rezultate: două broșuri cu colecția de ceramică și icoane a Muzeului Județean Satu Mare, o broșură cu colecția de obiecte din lemn a Muzeului de Arhitectură și Civilizație Populară, Ujgorod, un album de costume din zona de graniță, o pulicație privind relațiile româno-ucrainene, și una privind arhitectura din zona de graniță. Cercetările realizate în acest domeniu au mai avut ca rezultat o expoziție de costume, cuprinzînd peste 60 de fotografii din zona de graniță și un film documentar privind arta țesutului și importanța costumului popular.
Un alt domeniu în care s-au desfășurat activități de cercetare a fost cel al conservării și restaurării patrimoniului cultural. În cadrul acestei activități au fost investigate peste 400 de obiecte, s-a publicat o broșură cu rezultatele acestor investigații și s-a realizat o expoziție cu 30 de postere care a avut ca temă domeniul conservării și restaurării.
Tot în cadrul simpozionului vor fi prezentate activitățile derulate: cercetări arheologice la situri din județul Satu Mare (Halmeu, Urziceni, Căuaș, Andrid, Carei, Crucișor, Medieșu Aurit, Iojib și Bolda) și din regiunea Transcarpatia (Mala Kopanja, Slatina, Biserica Alba).
Printre publicațiile lansate în cadrul proiectului menționăm: Complexul de cult dacic de la Mala Kopanja (monografie arheologică), Așezarea neolitică de la Halmeu (monografie arheologică), Comori dacice din Regiunea Trancarpatia (broșuri de popularizare), Comori arheologice din județul Satu Mare (broșuri de popularizare)
Programul simpozionului va cuprinde și vernisajul expoziției de fotografie” De la fir la costum”, vernisaj care se va desfășura la sediul Muzeului Județean Satu Mare începând cu ora 17.
Lucrările simpozionului se vor desfășura in sala de conferințe din cadrul Centrului tehnologic de inovare și afaceri, str. I.L. Caragiale nr. 1.