luni, aprilie 21, 2025
AcasăLocaleStiri Satu MareActivitatea consilierilor locali și județeni, sub lupa presei

Activitatea consilierilor locali și județeni, sub lupa presei

pageNe apropiem de sfârșitul mandatului consilierilor locali și județeni, iar noi ne-am gândit să facem un scurt rezumat al activității acestora din toți acești 4 ani. Rezultatul este unul, mai mult sau mai puțin, surprinzător.

Potrivit Legii administrației publice locale nr. 215/2001 toți aleșii locali sunt obligați să depună anual rapoarte de activitate. Din păcate, în acești 4 ani, cei care au ținut cont de această prevedere pot fi numărați pe degetele unei singure mâini.

La conducere, pe plan local, se află PSD, reprezentat de primarul Dorel Coica iar în deplină opoziție sunt UDMR și PNL. Paradoxal, cei mai activi consilieri sunt cei din opoziție.

Pe plan local avem 23 de consilieri. Aceștia sunt: Albu Adrian, Ardelean Octavian Iulian, Ardelean Radu-Ovidiu, Bancea Valeriu Petru, Butka Gergely Norbert, Fanea Dumitru, Feher Doina, Fogel Vasile, Iura Florin Horațiu, Kiss Iosif, Leitner Istvan Attila, Magyar Lorand Bálint, Masculic Csaba, Micle Adrian, Nagy Szabolcs, Nits Janos, Papici Marcela Anamaria, Pop Ioan, Rațiu Cosmin Constantin, Roca Radu Tiberiu, Rogoz Manuela Bianca, Roman Radu Adrian, Szőcs Péter Levente.

Cel mai implicat, dar și eficient, consilier local este Csaba Masculic (UDMR). Acesta s-a autocaracterizat ca fiind o persoană extrem de meticuloasă, iar noi suntem de acord cu acest lucru. La fiecare ședință sau conferință, Csaba Masculic vine cu temele făcute; studiază cu atenție subiectele care vor fi discutate, după care vine mereu cu propuneri, sugestii sau critici. De asemenea, colegii acestuia, Butka Gergely, Lorand Magyar și Nits Janos se află printre cei mai activi consilieri locali. Fie că este vorba despre sport, buget sau administrarea orașului, aceștia își fac vocea auzită, cu fiecare ocazie. Ei critică activitatea primarului Dorel Coica de fiecare dată când au ocazia, dar răspund tot în mod public, declarațiilor făcute de edil. Nu de puține ori au existat situații în care aceștia l-au caracterizat pe Coica Dorel ca fiind incapabil sau laș. Replica, bineînțeles, nu a întârziat să apară, acesta acuzându-l pe Masculic Csaba ca fiind Mircea Geoană al ungurilor sau caracterizându-i pe consilierii UDMR ca fiind șomeri sau bandiți.

De departe cel mai mare specialist în probleme de urbanism este consilierul Nits Janos, de multe ori el fiind cel care descoperă greșeli făcute de angajații primăriei. Poate dintre toți consilierii, el este și singurul care are răbdare să citească proiectele rând cu rând.

Tot în opoziție, avem consilieri activi și în PNL. Puțini și aici, dar există. Cosmin Rațiu este un critic aprig al primarului Dorel Coica. Acesta a descris mandatul primarului ca fiind un “mandat mincinos, un mandat al promisiunilor deșarte: voi face sau aș vrea să fac.“. Cosmin Rațiu a reluat în repetate rânduri subiectul introducerii cabinetelor stomatologice în școli, a luat apărarea locuitorilor de pe bulevardul Octavian Goga. El a avut o propunere mai interesantă, care a și stârnit reacția primarului. Rațiu a vrut să vină în sprijinul celor care locuiesc la periferia orașului și mai dețin animale, în sensul să le fie permis accesul cu căruțele pe anumite strazi lăturalnice. Edilul a profitat de situație, numindu-l pe Rațiu căruțaș șef.

De acord cu cele declarate de Cosmin Rațiu este Albu Adrian care, de asemenea, este un consilier PNL activ. Albu are o oarecare experiență administrativă, deoarece timp de patru ani a fost viceprimar, însă nu s-a făcut remarcat cu mare lucru.

Nu în ultimul rând, îi avem pe consilierii PSD Roca Radu, Fanea Dumitru și Ioan Pop. Prioritatea acestora este, în mare parte, apărarea primarului Dorel Coica.

Trecând la conducerea județeană, dacă în Consiliul Local UDMR este în opoziție, aici UDMR alături de ALDE și PSD sunt la putere, iar în opoziție se află PNL.

Pe plan județean avem 32 de consilieri. Aceștia sunt: Govor Mircea, Riedl Rudolf, Barcza Daniel, Berinde Vasile, Bota Cosmin, Bran Ioana, Buzgău Oliviu, Ciocan Vasile, Draveczki Carol, Enătescu Virgil, Gindele Emeric, Giurcă Radu, Horvat Alexandru, Kaiser Ștefan, Kovacs Mate, Lazăr Daliana, Mărușcă Anna, Maxi Rodica, Mărginean Eva, Nagy Alexandru, Nagy Maria, Panea Alexandru, Pinter Jozsef, Riscau Gheorghe, Rus Ioan, Rusu Grigore, Stier Peter, Szasz Piroska, Vereș Istvan, Viman Ioan, Cozma Adrian, Ciocan Gheorghe.

Aici îl avem cel mai activ pe Adrian Ștef (ALDE), și președintele Consiliului Județean, acesta participând la toate ședințele și evenimentele principale care țin de județ și nu numai. Este adevărat că stă în atribuțiile președintelui Consiliului Județean să conducă ședințele și să propună proiecte pentru funcționarea instituțiilor.

În continuare, îl avem pe Mircea Govor, consilier PSD și vicepreședinte al Consiliului Județean. Până la problemele cu DNA-ul, primul și cel mai mare apărător al lui Adrian Ștef, dar și un om implicat în viața politică. Printre cei care mai iau cuvântul din PSD se află Vasile Ciocan, însă de multe ori intervențiile acestuia nu sunt tocmai la subiect.

Comparativ cu Consiliul Local, în Consiliul Județean UDMR nu are o activitate la fel de sporită. Probabil cel mai activ consilier al UDMR este Eva Mărginean. Aceasta, însă, ia cuvântul, în mare parte, când este vorba despre probleme juridice.

În schimb, consilierii județeni cu activitatea cea mai intensă, cel puțin în ședințele publice, sunt cei din PNL: Adrian Cozma, Alexandru Panea și Virgil Enatescu. Primii doi menționați au avut în prim plan criticile către Mircea Govor și Adrian Ștef, dar și rezolvarea problemelor județene precum reabilitarea drumurilor, și alte proiecte. De cele mai multe ori însă contrele dintre ei au fost pe fond politic.

Unii vor să profite de transmisia ședinței în direct la postul local de televiziune sau profită de prezența presei pentru a-și face imagine politică.

Virgil Enatescu, pe de altă parte, în luările de cuvânt, preferă să discute mai mult despre moralitate și unitate.

Pe lângă cei câțiva consilieri activi care sunt implicați în viața comunității, în forurile locale sunt zeci de aleși locali care nu au luat cuvântul niciodată în cei patru ani. S-au rezumat la a ridica mâna după indicațiile șefului de grup, a semna condica de prezență și a-și ridica banii, că doar o asemenea poziție „onorantă” trebuie bine răsplătită financiar.

Mai sunt trei luni până la alegerile locale, perioadă în care nu se mai poate face mare lucru. Ei vor reveni în fața sătmărenilor cu promisiuni care mai de care, în speranța de a mai obține un vot.

Probabil rezultatele aleșilor locali ar fi mai vizibile și în folosul oamenilor de rând dacă aleșii ar aborda politica dintr-un nou unghi, și anume o politică bazată mai mult pe critici constructive, bazate pe date concrete și propuneri, și nu pe critici de dragul opoziției sau spectacolului.

Până atunci, se poate observa că lumea este tot mai scârbită de tot ce înseamnă politică.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare