Românii trebuie să scoată din buzunar, începând de la 1 octombrie, mai mulți bani pentru carburanți, gaze naturale și energie electrică, în timp ce ratele la bancă pentru cei cu credite în lei vor fi mai mari din cauza creșterii indicelui Robor, potrivit datelor centralizate. Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a anunțat, de la 1 octombrie, o creștere a prețului energiei electrice pentru consumatorii casnici cu 0,03 lei/kWh.
Totodată, gazele destinate consumatorilor casnici se vor scumpi cu peste 5% de la 1 octombrie. OMV Petrom, liderul pieței distribuției de carburanți în România, a majorat prețurile atât la benzină, cât și la motorină cu 5 bani pe litru în noaptea de sâmbătă spre duminică, când a intrat în vigoare a doua majorare a accizei la combustibili, de 16 bani pe litru.
Scumpirea gazelor și a energiei electrice a fost anunțată săptămâna trecută de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), iar scumpirea carburanților era așteptată încă din 30 august, când Guvernul a adoptat o ordonanță care prevede majorarea accizelor în două etape, la 15 septembrie și la 1 octombrie. În prima etapă, prețul carburanților – motorină și benzină – a trecut pragul de 5 lei/litru, de la 4,1-4,3 lei/litru în perioada anterioară.
Și gazul petrolier lichefiat (GPL), utilizat cel mai mult de taximetre, a urcat de la 2,2 la 2,7 lei/litru, iar unele companii de taxi din București, care percepeau tarife de 1,39 lei/kilometru, și-au anunțat recent intenția de a mări aceste tarife la 1,65-1,69 lei/kilometru, din 1 octombrie.
Ca urmare a scumpirii combustibililor, sunt de așteptat și scumpiri la produsele la care aceștia au ponderi mari în costul de producție/transport. Alimentele, în general, au ponderi mari în costuri cu transportul, iar la pâine se adaugă și influența gazelor utilizate în cuptoare.
Produsele din grupa energetică (gaze, curent, termoficare) însumează 10% din ponderea coșului de produse și servicii pe care se calculează inflația, iar pâinea are o pondere de 5%. În primele opt luni din 2017, aceste produse s-au scumpit cel mai mult, cu peste 4%, urcând media națională – inflația – la 0,5%. Analiștii avertizează că inflația ar putea depăși cota de 3% încă din primul trimestru al anului viitor, având în vedere influența de tip „cascadă” a prețurilor la energie și carburanți în evoluția prețurilor la celelalte prețuri din coșul de consum al populației.
„Dacă, pentru producători, toate aceste scumpiri înseamnă 2-3% în mod direct, la raft s-ar putea ca prețul să fie cu 5-6% mai mare. Aceasta deoarece transportul influențează materia primă, dar costul de transport înseamnă și transportul de la producător la comerciant. Apoi scumpirea energiei electrică este suportată, la fel, atât de producător, cât și de comerciant”, a declarat Frumosu, pentru .
El a arătat că produsele care se vor scumpi cel mai mult sunt carnea, produsele din carne, laptele, produsele lactate și pâinea.
„Deci chiar dacă s-a mărit salariul, omul are și cheltuieli mai mari, pentru că dă mai mult pe energie, gaze, mâncare, abonamentul de transport”, a mai arătat Frumosu.
Unii economiști au avertizat că scumpirea carburanților și a energiei va determina o creștere semnificativă a prețurilor în cazul tuturor produselor, ceea ce va pune presiune pe inflație în ultimul trimestru al acestui an. Prețurile de consum în luna august 2017, comparativ cu luna august 2016, au crescut cu 1,2%, potrivit datelor publicate recent de Institutul Național de Statistică (INS). În luna august, Banca Națională a României (BNR) a revizuit în creștere, de la 1,6% la 1,9%, prognoza privind inflația pentru finalul acestui an, de la 3,1% la 3,2% pentru finalul anului 2018, și a estimat un nivel de 3,5% pentru iunie 2019.