Manifestările dedicate Zilei Armatei Române au continuat la Carei, începând cu ora 15.00, pe platoul din fața Ansamblului Monumental „Glorie Ostașului Român”. Nu a fost prezent niciun înalt oficial român, Parlamentul României fiind reprezentat la manifestare de deputatul PNL Adrian Cozma și deputatul USR, Radu Panait.


La fel ca la Satu Mare, manifestarea a fost una restrânsă și lipsită de fastul pe care îl vedeam în anii precedenți. Totuși, pentru nostalgici, manifestarea a fost una emoționantă, mai ales în momentul sosirii Veteranilor Invictus. După acordarea onorului militar, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului împreună cu Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, a săvârșit Slujba Parastasului pentru Eroi, cu ocazia Zilei Armatei Române.



Ceremonialul religios a fost precedat de depunerea de jerbe urmată apoi de sosirea ”Ștafetei Veteranilor Invictus” și predarea drapelului în semn simbolic primarului municipiului Carei, Kovacs Eugen.




Proiectul se află la cea de-a opta ediție Acest proiect este destinat promovării valorilor naționale și a respectului față de veteranii și eroilor României. Voluntarii au intrat pe acordurile Marșului Veteranilor, interpretat pe muzica militară a Comandamentului Diviziei 4 Infanterie ”Gemina”.



Detașamentul de onoare a fost constituit din militari ai Batalionului 811 Infanterie „Dej” și Muzica Militară a comandamentului Diviziei 4 Infanterie „Gemina”.

În timpul defilării cerul a fost survolat de avioane de vânătoare Mig Lance-R și elicoptere PUMA, din dotarea Forțelor Aeriene Române.




Ziua Armatei României a fost celebrată prima oară la data de 25 octombrie în anul1959. S-a ales data de 25 octombrie întrucât Armata Română a reușit să readucă între granițe Transilvania de Nord.


Eliberarea teritoriului naţional, în toamna anului 1944, a fost obţinută prin lupta a peste 520.000 de militari români, din care 58.330 au fost ucişi, răniţi sau daţi dispăruţi. Armata României a continuat apoi să lupte pe teritoriile Ungariei, Cehoslovaciei şi Austriei, alături de trupele aliate, contribuind, prin noi jertfe şi sacrificii, la marea victorie obţinută la 9 Mai 1945, ce a marcat sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial în Europa.


La manifestările de la Carei au participat aproximativ 200 de oameni.


