Începând cu 4 aprilie, campania electorală debutează, iar candidații vor încerca să-și convingă alegătorii că merită voturile lor. Pentru prima dată, aceștia trebuie să respecte noile reguli de campanie, în special în mediul online. Autoritățile vor monitoriza atent clipurile electorale, inclusiv postările video care promovează ură, violență sau dezinformare. Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a eliminat deja conținuturi cu milioane de vizualizări.
Recent, CNA a emis un ordin pentru eliminarea unor clipuri din mediul online, analizând zilnic zeci de sesizări legate de mesaje video care incită la ură sau violență. Platformele sunt obligate să șteargă conținutul ilegal, iar acest mecanism este utilizat în toate țările UE pentru a preveni abuzurile și cenzura.
În următoarele trei luni, CNA dorește să crească gradul de conștientizare privind pericolele din mediul online și încurajează românii să raporteze conținutul suspect pe site-ul instituției. Autoritățile vor fi deosebit de vigilente în ceea ce privește mesajele candidaților din cursa prezidențială, iar conținutul care încalcă legea electorală va fi eliminat.
Platformele online au la dispoziție maximum 5 ore pentru a elimina conținutul ilegal, în caz contrar riscând amenzi de până la 5% din cifra de afaceri, aplicate de Comisia Europeană. Premierul Marcel Ciolacu a subliniat că noile reguli asigură echitate pentru toți candidații, eliminând favorizarea unui competitor de către rețelele sociale.
Cu o săptămână înainte de campanie, autoritățile vor testa mecanismul de raportare și eliminare a conținutului ilegal, un sistem lansat de Comisia Europeană. Un exercițiu similar a avut loc înaintea alegerilor din Germania, în februarie. Valeriu Zgonea, președintele ANCOM, a declarat că simularea din 27 martie va contribui la consolidarea atribuțiilor autorităților, asigurând un proces electoral transparent și echitabil. Aproximativ 13 milioane de români sunt utilizatori activi de rețele sociale.