luni, iulie 1, 2024
AcasăsusCum am ajuns să donăm Patriot Ucrainei? Expert în securitate, ne oferă...

Cum am ajuns să donăm Patriot Ucrainei? Expert în securitate, ne oferă câteva explicații

Nu există încă un răspuns oficial la întrebarea: de ce ne-au cerut SUA să donăm Patriot ucrainenilor? Experta Iulia Joja explică posibilele argumente, dar și greșeala capitală făcută de România în negocieri, în condițiile în care suntem foarte aproape de linia frontului și avem puține astfel de sisteme.

Efortul României de a dona Ucrainei un sistem Pariot, la solicitarea SUA, este unul considerabil, în contextul în care ne aflăm foarte aproape de linia frontului și avem un număr foarte mic de astfel de sisteme antiaeriene, comparativ cu alte țări care au donat, susține experta Iulia Joja, care predă Securitate europeană la două universităţi din Washington şi la Institutul Diplomatic al SUA.

În acest context, România trebuia să negocieze mult mai bine cu SUA, crede experta.  

 „Pe de o parte, este clar că avem prea puține sisteme Patriot în România, iar pe de altă parte, trebuie să ne gândim la faptul că nu noi le folosim, ci ucrainenii peste graniță și că e mai bine pentru noi, pentru interesul național să, ca războiul să fie oprit de ei, și să-i ajutăm pe ei să și să-și poată proteja populația civilă și infrastructura critică ș.a.m.d. decât să fim noi în această situație. Și atunci, evident, este un lucru bun faptul că am dat acest a acest sistem de apărare antiaeriană.

Cred însă că ar fi trebuit să negociem mai bine și, evident, Administrația Prezidențială și CSAT-ul și tot sistemul guvernamental ar fi trebuit să comunice mai transparent procesul decizional și logica din spatele acestei decizii. Pentru că, într-adevăr, avem foarte puține sisteme Patriot și pentru că nu este clar pentru noi, cetățenii și votanții, până la urmă, ce am primit la schimb.” explică Iulia Joja

Nu știm ce am primit, dar măcar știm ce am cerut: un sistem Patriot sau ceva similar…

Da, dar eu spun că ar fi trebuit să solicităm nu unul, ci două sau să avem un acord mai bun.

„Americanii au peste 50 astfel de sisteme antiaeriene. Noi avem patru”

De ce?

Pentru că americanii au peste 50 astfel de sisteme antiaeriene. Noi avem patru, ei au făcut solicitarea și ei nu le folosesc la nimic, că doar nu îi bombardează canadienii sau mexicanii.

Și atunci, ar fi trebuit să avem o solicitare publică mai clară, să spunem: „în această situație, noi dăm pentru frații noștri ucraineni, care se luptă și pentru noi, ș.a.m.d. Dar uite că și noi suntem într-o situație extrem de vulnerabilă. Ne cad drone de la rușilor ș.a.m.d”. Și atunci, puteam să cerem, de exemplu împrumut pentru o perioadă, până reușim să achiziționăm mai multe, lista de așteptare pentru Patrioturi fiind foarte mare, de aproximativ 10 ani.”

Până ar fi crescut producția să ne refacem noi apărarea antiaeriană, era o variantă să ne împrumute două sisteme, așa cum s-a făcut cu Turcia pe vremea când NATO ajuta Turcia împotriva războiului care se desfășura cu Rusia în Siria. Le-au împrumutat o vreme, niște sisteme Patriot din Germania, sisteme care se află și acum în Germania și care ar putea fi împrumutate României pentru o vreme, tocmai ca românii să se simtă și ei mai siguri. Asta ar fi fost o variantă.

O altă variantă, chiar mai ambițioasă, de solicitare pe care, de exemplu, o fac turcii în negocierile cu americanii , este să solicităm, pentru că asta este o politică națională, un offset. Sigur, rămânem fără un sistem Patriot, dar de ce nu luați în considerare să producem în România măcar o parte a sistemelor, să creăm locuri de muncă în acest sens.

Pentru că aceste sisteme, având în vedere că războiul durează și asta este provocarea principală pentru NATO în acești următori ani, e bine ca să avem cât mai multe sisteme Patriot și capacitatea de producție cât mai aproape de linia frontului, în loc să le producem în Statele Unite și să plătim transporturi ș.a.m.d. De ce nu le asamblăm aici sau producem o parte aici ș.a.m.d.

Deci asta ar fi fost cele două variante și dacă Guvernul României îmi permite această critică, dacă aș fi fost în locul lor, aș fi făcut publice acest variante, mai multe variante de solicitări, și să punem noi administrația Biden în fața solicitărilor împlinite, așa cum și ei par să ne fi pus pe noi în fața solicitării publice de a dona, cumva, într-un mod surprinzător.

De ce spuneți „în mod surprinzător”?

Cu toții am fost surprinși când Iohannis s-a dus la Washington și Biden i-a spus să doneze un Patriot pentru Ucraina. Așa și noi putem să lansăm public solicitări administrației Biden și să-i punem în fața situației pentru a vedea cât de solidari sunt și ei cu noi.

Având în vedere, din nou, faptul că România este într-o situație foarte specială. Spre deosebire de Polonia, România are mult mai puține sisteme Patriot și, tot spre deosebire de Polonia, România este, în această situație, mult mai vulnerabilă, deoarece pe teritoriul României cad drone rusești și nu pe teritoriul Poloniei sau al Slovaciei sau al Ungariei, în contextul în care porturile ucrainene sunt în proximitatea teritoriului nostru.

„Cea mai plauzibilă explicație”

De ce ne-au cerut SUA ne-a cerut să donăm Patriot ucrainenilor?

Nici administrația Biden nu a fost foarte transparentă din acest punct de vedere, putem să le reproșăm și lor, nu numai Guvernului României, faptul că nu au fost transparenți; că această solicitare a venit, cel puțin așa cum a fost prezentată, ca o surpriză și că a fost o solicitare destul de dificil de împlinit.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente