marți, aprilie 22, 2025
AcasăEducatie&CulturaGală de excepție organizată astăzi de Primăria Satu Mare

Gală de excepție organizată astăzi de Primăria Satu Mare

Cu litere de aur a fost gravat astăzi în cartea de istorie a municipiului Satu Mare un eveniment de excepție prin care trei personalități remarcabile au devenit cetățeni de onoare ai municipiului reședință de județ. Totodată s-au împlinit 300 de ani de la un moment istoric, și anume împlinirea a 300 de ani de oraș liber regal. Pentru a marca aceste două evenimente importante pentru comunitatea locală, Primăria a organizat o ceremonie omagială la Casa Meșteșugarilor din municipiu. Ceremonia a fost una aparte, cei prezenți fiind emoționați de momentele celebrate. Invitații au avut posibilitatea de a se afla alături de oameni etalon în meseria lor, personalități care ne-au oferit o lecție de modestie și mândrie vizavi de rădăcinile lor. Cu toții am rămas mai câștigați în urma acestei gale.

Evenimentul a debutat cu un scurt moment artistic pus în scenă de cvartetul FourYOU.

Pentru început s-a marcat împlinirea a 300 de ani de la momentu în care Satu Mare a devenit oraș liber regal. În anul 1721, printr-o diplomă imperială emisă de Carol al VI-lea, s-a consfințit unirea dintre Sătmar și Mintiu sub denumirea de Satu Mare. Titlul de oraș liber regal semnifică de fapt acest drept de autoguvernare a comunității, iar statutul obținut s-a dovedit să fie premisa dezvoltării și prosperării.

Apoi au fost celebrate cele trei personalități sătmărene: Simona-Mirela Miculescu, Ambasador extraordinar și plenipotențiar, prof.univ.dr. Daniel-Ovidiu David, rector al Universității Babeș-Bolyai și Osváth Richárd, scrimer paralimpic, multiplu campion național și international, care prin activitatea lor profesională și realizările deosebite au contribuit la dezvoltarea culturală și la prestigiul municipiului Satu Mare, fiind recunoscuți ca repere în meseria lor atât pe plan național cât și pe plan internațional.

Ambasador extraordinar și plenipotențiar, Simona-Mirela Miculescu, delegat permanent al României la UNESCO este prima femeie din România care a obținut rangul de amabasador, cu o carieră diplomatică și universitară deosebită, de peste 30 de ani.

Prof.univ.dr. Daniel-Ovidiu David, rector al Universității Babeș-Bolyai și fondator al Departamentului Psihologie Clinică și Psihoterapie, prof. asociat la Universitatea americană Icahn School of Medicine at Mount Sinai din New York, este unul dintre cei mai cunoscuți psihologi în comunitatea științifică, fiind premiat de nenumărate ori pe plan național și internațional pentru activitatea de cercetare și practică în psihoterapie și sănătate mintală.

Sportivul paralimpic, Osváth Richárd, este multiplu campion naţional la spadă, fiind printre cei mai buni sportivi din lume la floretă şi sabie, la categoria sportivilor paralimpici. Richárd Osváth a câștigat 4 medalii olimpice, la Jocurile Paralympice de la Londra, Rio și Tokyo, iar în 2020 ocupă primul loc al podiumul la Cupa Mondială de la Eger, la categoria floretă.

Discursul primarului Kersekenyi Gabor:

„În toată istoria sa de secole, Satu Mare s-a clădit pe trecut, cu privirea spre viitor. În cursul istoriei, evoluţia orașului nostru a avut mai multe puncte de cotitură, unul dintre cele mai importante fiind în 1721.

Atunci, diploma imperială emisă de Carol al VI-lea a consfințit unirea dintre Sătmar și Mintiu, orașului Satu Mare conferindu-i-se statutul de oraș liber regal. Anul acesta s-au împlinit 300 de ani de la acest moment important, privit de istorici drept unul hotărâtor pentru dezvoltarea orașului, care nu putea să se întâmple fără ca locuitorii acestuia să se unească pentru un scop comun și pentru a-și decide singuri viitorul.

Noi, locuitorii Sătmarului știm din istorie că momentele dificile pot fi depășite numai prin unirea forțelor și colaborarea cetățenilor și, nu în ultimul rând, prin încredere în viitor. Istoria locului oferă mai multe exemple în acest sens. Marea invazie mongolă a distrus vechea cetate, cunoscută de cronicari drept Castrum Zothmar. Acest moment a fost urmat de renaștere și înflorire, care s-au datorat abilității meșteșugarilor și negustorilor stabiliți aici în cele două orașe gemene, Satu Mare și Mintiu, lângă vadul Someșului, pe cele două maluri opuse.

Perioada războaielor anti otomane a adus distrugeri succesive: cele două orașe au fost jefuite, arse, iar locuitorii erau nevoiți de mai multe ori să-și părăsească casele și să se refugieze din fața inamicului.

Primul deceniu al secolului al- XVIII-lea a fost deosebit de greu, povara invaziilor militare fiind amplificată de o epidemie de pestă care a durat mai bine un deceniu. O situație cât se poate de grea și dificilă, dar iată, predecesorii noștri nu s-au dat bătuți, ci au privit înainte și printr-un efort deosebit au obținut de la autoritățile imperiale dreptul de a-și gestiona singuri treburile, adică în denumirea de azi: autonomie locală. Titlul de oraș liber regal semnifică de fapt acest drept de autoguvernare a comunității, iar statutul obținut s-a dovedit să fie premiza dezvoltării și prosperării.

În amintirea momentului de acum 300 de ani am realizat copii facsimil, adică replici fidele ale diplomei privilegiale emise în anul 1721, după originalul păstrat în Muzeul Județean Satu Mare.

Secolele trăite împreună ne-au învățat să colaborăm și să fim toleranți între noi. Ne-au învățat că dacă ne unim forțele, vom reuși, însă dacă tragem în direcții diferite, vom eșua. Împreună suntem puternici, dezbinați suntem slabi. Observarea trecutului și învățarea din experiența generațiilor trecute ar putea să fie unul dintre cele mai importante deziderate ale istoriei colective.

Sunt onorat să fiu primarul orașului acum când se împlinesc 300 de ani de la obținerea statutului de oraș liber regal. Sunt onorat să marcăm acest moment și prin acordarea titlului de cetățean de onoare unor sătmăreni care prin activitatea lor au făcut cinste acestui oraș. Înainte să se voteze în Consiliul Local acordarea titlului de cetățean de onoare celor trei mari personalități, am fost întrebat ce au făcut ei pentru Satu Mare?

Răspunsul e foarte simplu: prin doamna ambasador Miculescu, domnul rector David și campionul Richárd Osváth, Satu Mare este cunoscut la nivel global. Nu cred că greșesc atunci când spun că doamna Simona Miculescu este cel mai important diplomat pe care România îl are în acest moment. Domnul Daniel David este rectorul uneia din cele mai mari și importante universități din Europa, domnul Osvath este unul din cei mai mari sportivi ai lumii, care a trecut peste toate obstacole pentru a ne aduce medalii paralimpice, mondiale și europene.

Sunt onorat, la fel ca toți sătmărenii, că pornind de aici ați reușit să cuceriți lumea largă, să schimbați destine, reprezentând tot ce are Satu Mare mai bun: talent, ambiție, inteligență, curaj și putere de muncă.

Mă bucur că prin acordarea titlului de cetățean de onoare, vă întoarceți, chiar dacă doar pentru câteva zile, ACASĂ!

Vă mulțumesc tuturor că ați venit azi, aici, în această minunată sală, vă mulțumesc tuturor pentru ce faceți, zi de zi, pentru Satu Mare!”, a declarat primarul municipiului Satu Mare, Kereskényi Gábor.

Evenimentul s-a încheiat cu o recepție oferită de organizatori.

Foto: Primăria Satu Mare

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare