În prezent, aparatele cu aerosoli constituie o metodă modernă și eficientă utilizată frecvent de părinți pentru tratarea problemelor respiratorii ale copiilor. Totuși, și adulții apelează la această formă de tratament. Nebulizatoarele, cunoscute și sub denumirea de aparate de aerosoli, transformă soluția medicamentoasă în vapori, care, prin inhalare, ajung direct la locul inflamației, având efecte rapide asupra zonelor afectate.
Părinții care doresc să trateze problemele respiratorii ale celor mici trebuie să știe că inhalarea aerosolilor ajută la fluidizarea secrețiilor, facilitând eliminarea lor prin tuse sau suflarea nasului. În plus, aceste dispozitive contribuie la relaxarea căilor respiratorii, îmbunătățind astfel oxigenarea plămânilor. Potrivit medicului Octavia Toma, utilizarea nebulizatoarelor trebuie să fie făcută doar la recomandarea medicului în cazul unor afecțiuni precum laringită, sinuzită, faringită, amigdalită, otită, angină, astm, bronșită, bronșiolită, bronhopneumonie sau alergii.
În prezent, multe mămici preferă aparatele cu compresor, care funcționează printr-un piston ce împinge aerul în rezervorul medicamentului, generând presiunea necesară pentru transformarea soluției în particule fine de aerosoli. Acestea sunt inhalate de copil prin intermediul unei măști. Evoluția tehnologică a adus în prim-plan și nebulizatoarele cu ultrasunete, care utilizează vibrații de frecvență înaltă pentru a transforma medicamentul în particule fine, disponibile în farmacii.
„Pentru că cei mici nu stau liniștiți la aerosoli, mulți părinți încearcă să folosească aparatul în timpul somnului, mai ales în cazul copiilor foarte mici, care plâng atunci când li se pune masca pe față. Totuși, medicii pediatri avertizează că această practică poate fi periculoasă, deoarece aerosolii pot stimula secrețiile, existând riscul ca micuțul să se înece în somn. De asemenea, este important de știut că aerosolii nu sunt recomandați în cazurile de răceală ușoară. Dacă simptomele copilului se agravează, cum ar fi dificultăți de respirație sau o tuse persistentă, se pot face aerosoli cu apă de mare. Însă, tratamentele trebuie administrate doar când copilul este treaz, chiar dacă nu tolerează masca pe toată durata procedurii”, a explicat specialistul.
Medicul a subliniat că aerosolii sunt deosebit de eficienți în tratarea astmului, dar pot fi recomandați și pentru afecțiuni mai ușoare, precum tusea, dificultățile respiratorii sau secrețiile nazale. Medicamentele utilizate în nebulizare sunt, de regulă, amestecate cu ser fiziologic și trebuie administrate doar conform indicațiilor medicului, atât în privința dozajului, cât și a combinațiilor corecte. Spre exemplu, aerosolii pe bază de adrenalină diluată cu ser fiziologic pot fi eficienți împotriva bronșiolitelor, însă un exces de adrenalină poate avea efecte secundare grave. De asemenea, unele medicamente nu trebuie amestecate, ci administrate la un interval de minimum zece minute unul față de celălalt.