Ministerul Mediului va trimite la Monitorul Oficial, în perioada imediat următoare, propunerile de ecotichete pentru programul “Rabla 2025”, a anunţat miercuri ministrul de resort, Mircea Fechet, la deschiderea expoziţiei Green Energy Expo & Romenvirotec, transmite Agerpres.
“Despre programul Rabla, aşa cum am anunţat în trecut, urma să dau veşti bune românilor. Cred că acesta e un bun moment să fac acest lucru. Vă anunţ oficial, pe această cale, că voi trimite la Monitorul Oficial foarte curând propunerile de ecotichete pentru programul “Rabla 2025”. Voi propune şi voi transmite pentru autoturismele electrice 7.500 de euro. Voi propune pentru motoarele cu combustie fără diesel, aşa cum am promis, 10.000 de lei, adică aproximativ 2.000 de euro. Mai avem 12.000 lei pentru hibride şi, dacă îmi amintesc bine, 17.500 de lei pentru plug-in hybrid. Dar cred că marea veste pentru români este 7.500 euro, noua valoare a ecotichetului la Rabla Electric, în contextul în care, spre deosebire de ceea ce se întâmpla anul trecut, avem în Romania trei modele produse în ţara noastră, la Craiova”, a menţionat Mircea Fechet.
Totodată, ministrul Mediului a subliniat că bugetul Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM) va fi aprobat săptămâna viitoare. El şi-a exprimat speranţa ca o parte însemnată a bugetului Rabla Plus să rămână în România, în condiţiile în care trei modele electrice sunt produse la Craiova.
“Am vizitat fabrica, am condus acele modele – şi sper ca o parte însemnată a bugetului Rabla Plus să nu mai meargă în China, să nu mai meargă în afara Uniunii Europene şi în afara României, să rămână la noi în ţară. (…) Săptămâna viitoare aprobăm bugetul AFM-ului în Bucureşti. Asta înseamnă că, din acel moment, putem demara”, a adăugat ministrul Mediului.-
Ministerul Mediului a lansat, pe data de 5 martie 2025, în consultare publică, Ghidul pentru “Programul pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră”, cunoscut ca “Rabla”.
Conform documentului, cuantumul ecotichetului destinat cumpărătorilor de autoturisme 100% electrice rămânea la fel ca în 2024, respectiv 25.500 de lei (5.000 de euro). Totodată, documentul prevedea 7.000 de lei pentru achiziţionarea unei motociclete, 10.000 de lei pentru cumpărarea unui autovehicul nou cu sistem de propulsie termică (cu ardere internă) sau hibrid şi 13.000 de lei la achiziţia unui autovehicul nou plug-in hibrid sau a unei motociclete electrice.
Amintim că piața mașinilor electrice din România a scăzut cu circa 30% anul trecut, după ce valoarea voucherului Rabla pentru mașini electrice a fost redus peste noapte de la 10.000 de euro în 2023 la 5.000 de euro în 2024.
Industria auto a cerut majorarea voucherului Rabla pentru mașini electrice în contextul în care în România Ford produce deja trei modele auto electrice, iar Dacia comercializează de asemenea modelul Spring. APIA, Asociația Producătorilor și Importatorilor de Automobile, una dintre cele două asociații profesionale din industria auto din România, a cerut ca valoarea tichetului pentru mașini electrice să fie în acest an 8.500 de euro, pentru a scădea treptat în următorii cinci ani. Ministrul Mediului se arăta optimist că va găsi soluții pentru majorarea tichetului.