miercuri, aprilie 16, 2025
AcasăPoliticaPersoanele agresive, care jignesc sau înjură ar putea primi interdicție în Parlament

Persoanele agresive, care jignesc sau înjură ar putea primi interdicție în Parlament

Persoanele care manifestă un comportament agresiv sau care provoacă daune bunurilor din patrimoniul Palatului Parlamentului ar putea fi supuse unei interdicții de acces în instituție pentru o perioadă de până la doi ani.

Pentru implementarea acestei măsuri, va fi creat un registru electronic în care vor fi înscrise persoanele sancționate, conform unei inițiative legislative propuse de un grup de deputați din PNL, PSD, UDMR și reprezentanți ai grupului minorităților naționale.

Detalii ale propunerii legislative

Proiectul de lege are în vedere completarea Legii nr. 267/2008, stabilind măsuri speciale pentru reglementarea administrării și recepției lucrărilor la obiectivul de investiții Palatul Parlamentului. Astfel, se propune instituirea Registrului Electronic al Persoanelor cu Interdicție de Acces, gestionat de administratorii imobilului.

Modelul, conținutul și procedura de aplicare a interdicției vor fi stabilite de către administratorii Palatului Parlamentului în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a noii legi.

Criterii de sancționare și aplicare

Conform proiectului, interdicția va fi aplicată persoanelor care adoptă un comportament agresiv, fizic sau verbal, folosind expresii ofensatoare, injurii sau invective în interiorul sau în curtea Palatului Parlamentului, ori celor care distrug bunuri ale instituției. Perioada sancțiunii poate varia între o lună și doi ani.

Decizia de interzicere a accesului va fi luată de Biroul Permanent al Camerei Deputaților, Biroul Permanent al Senatului sau de ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, în conformitate cu regulamentele fiecărei Camere sau cu procedurile stabilite prin ordin ministerial.

Gestionarea și aplicarea interdicției

Interdicția va fi înscrisă în Registru de către administratorii instituției, prin structurile specializate în securitate, și va fi comunicată direct persoanei vizate. De asemenea, toate instituțiile responsabile de siguranța Palatului Parlamentului vor avea acces la registru pentru a asigura respectarea restricțiilor.

În cazul în care o persoană încalcă interdicția impusă, aceasta va fi sancționată conform legislației în vigoare, putând fi acuzată de ultraj sau alte infracțiuni prevăzute de lege.

Scopul inițiativei

Potrivit inițiatorilor, aceste modificări urmăresc consolidarea măsurilor de securitate la nivelul Parlamentului, prevenirea comportamentului agresiv și protejarea patrimoniului instituției. Expunerea de motive a fost semnată de președintele Camerei Deputaților, Ciprian Șerban (PSD), alături de deputații Ovidiu Ganț (minorități), Csoma Botond (UDMR), Ștefan-Ovidiu Popa (PSD) și Gabriel Andronache (PNL).

Propunerea legislativă a fost depusă la Senat, care are rolul de primă Cameră sesizată, urmând ca decizia finală să fie luată de Camera Deputaților, relatează stirileprotv.ro.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare