În ultima lună, 7,2% dintre joburile disponibile pe piață au fost oferite de angajatori din străinătate, care, conform tendințelor anuale, își intensifică recrutările pentru sezonul estival, potrivit datelor eJobs.ro. În total, aproape 2.000 de locuri de muncă în afara țării au fost publicate, iar în prezent, 1.500 sunt încă disponibile pe platformă.
Germania ocupă primul loc în clasamentul ofertelor, cu 900 de poziții deschise pentru candidații români. Pe locul al doilea se află Olanda, cu 350 de joburi disponibile. Deși a părăsit Uniunea Europeană, iar procesul de angajare implică formalități mai complexe decât înainte de 2020, Marea Britanie continuă să recruteze personal din România, însă într-o măsură mai redusă, cu aproximativ 300 de posturi listate în ultima lună. Alte țări care oferă oportunități de muncă includ Irlanda, Danemarca, Spania și Suedia.
„Regăsim, de asemenea, în top destinații precum Bulgaria, Grecia și Arabia Saudită, acestea fiind țări care caută candidați în special pentru sectorul turistic, pentru industria alimentară sau horeca. În multe dintre aceste cazuri, vorbim, totodată, despre joburi cu contract pentru perioadă determinată, deci joburi sezoniere, care pot dura între 3 și maximum 6 luni”, spune Roxana Drăghici, Head of Sales în cadrul eJobs.
Angajatorii din străinătate caută în principal candidați din categoria entry-level, adică persoane cu cel mult doi ani de experiență sau fără experiență profesională. În schimb, oportunitățile pentru seniori cu peste cinci ani de experiență sau pentru manageri sunt mai limitate în prezent.
Nivelul de studii cerut este strâns legat de experiența profesională solicitată. Aproape 75% dintre joburi se adresează muncitorilor calificați, în timp ce muncitorii necalificați reprezintă a doua categorie cea mai solicitată. De asemenea, aproximativ 350 de locuri de muncă sunt destinate absolvenților de studii superioare, iar 200 vizează studenții.
Cele mai căutate destinații pentru candidații români au fost Germania, Olanda, Grecia, Cipru, Irlanda, Bulgaria și Italia, în sectoare precum retail, transport și logistică, turism, industria alimentară, call center / BPO, servicii și construcții.
În ceea ce privește profilul candidaților, persoanele cu vârste între 25 și 35 de ani sunt cele mai active în procesul de aplicare, urmate de tinerii aflați la început de carieră, cu vârste între 18 și 24 de ani. De asemenea, cele mai multe aplicații provin de la muncitorii calificați, urmați de absolvenții de studii superioare, muncitorii necalificați și studenți.