Peste 800 de cetățeni români, depistați că stăteau ilegal în străinătate, au fost repatriați voluntar anul trecut, în special din Germania, Austria și Belgia, fiind pentru prima dată când țara noastră apare în top 15 al țărilor de origine la repatrieri voluntare, anunță OIM.
În anul 2015, la nivel mondial, peste 69.000 de migranți au fost sprijiniți de organizațiile din domeniu pentru repatriere voluntară, cei mai mulți alegând să plece din Germania, Austria, Belgia și Grecia. Anul trecut a fost pentru prima dată când România a apărut în statistica Organizației Internaționale pentru Migrație (OIM), în topul țărilor de origine în care migranții au ales să se întoarcă. Mai exact, 800 de cetățeni români, depistați că stăteau ilegal în țări ca Germania, Austria sau Belgia au fost repatriați la cerere.
„În anul 2016, vorbim despre cifrele de până acum, dacă ar fi să facem un top zece al țărilor de origine, țări înspre care se întorc migranții acasă, vedem că Albania este pe primul loc, cu peste 14.000 de cetățeni, urmată de Iraq, cu peste 10.000, Serbia, Afganistan, Kosovo, Macedonia, Iran, Ucraina, Bosnia Herțegovina și Muntenegru. Surprinderea noastră a fost să vedem puțin înspre locul 15 și România. România și anul trecut a avut aproape 800 de cetățeni repatriați prin programe de repatriere voluntară, în special din Germania, Austria și Belgia. De ce cu surprindere?Pentru că a fost prima oară când am văzut aceste cifre în datele statistice ale organizației noastre. În cadrul organizației noastre există și programe de sprijin pentru persoane victime ale traficului de persoane. Anul trecut, prin programul organizației, a fost undeva la 130 de persoane. Dar uitându-ne în datele statistice de la 130 până la 800 ni s-a părut o distanță foarte mare. Aceste programe se desfășoară cu o discreție totală. Nici noi în România nu am știut că avem atât de mulți cetățeni români care s-au repatriat. Atunci când un cetățean cu ședere ilegală într-o altă țară optează să se întoarcă de bunăvoie acasă, această întoarcere se întâmplă informarea autorităților că este o repatriere voluntară. Până la urmă este de dorința omului de a se întoarce. Este totuși îngrijorător că sunt cetățeni români care ajung să aibă ședere ilegală în alte țări și care ajung să se întoarcă înapoi acasă”, a declarat coordonatorul de proiecte din OIM România, Maria Voica, miercuri, la un seminar organizat în Capitală.
Potrivit legilor și programelor în vigoare, migranții care optează să fie repatriați voluntar sunt sprijiniți financiar, în cele mai multe cazuri cu bani ce provind din fonduri europene.