Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a declarat că legea salarizării unice va putea intra în vigoare doar atunci când deficitul bugetar al României va scădea sub 5% din PIB. În urma discuţiilor cu Comisia, s-a convenit ca această reformă să fie separată de următoarea cerere de plată din PNRR, urmând să fie implementată când situaţia financiară a României se va stabiliza.
El a menţionat că legea ar putea fi adoptată anul viitor, în cadrul ultimei cereri de plată din PNRR, însă aplicarea acesteia nu va fi posibilă imediat, pentru a nu afecta macrostabilitatea financiară a ţării.
Din cele 28,3 miliarde de euro alocate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), România a absorbit până acum 9,2 miliarde de euro. În următorul an şi jumătate, ar trebui să fie aduse în ţară aproximativ 20 de miliarde de euro, în contextul în care mai sunt de implementat 449 de jaloane şi ţinte, inclusiv reforme dificile cu impact semnificativ asupra bugetului şi societăţii, a explicat Marcel Boloş în cadrul emisiunii „România Politică” de la Prima News.
Legea salarizării unice este condiţionată de atingerea unui deficit bugetar sub 5% din PIB, fiind inclusă în planul fiscal aprobat al României.
”Anul acesta nu putem discuta de intrarea în vigoare a acestei legi, cum nu putem discuta de un impact bugetar consistent, altul decât cel privind pensiile generale şi speciale”, a spus Boloş, arătând că ar da peste cap finanţele României şi ar afecta serios sustenabilitatea finanţelor României, întrucât avem un impact bugetar estimat de 35 de miliarde de lei, care ar uma să vină aşa imediat după cel cu pensiile.
”Să ne amintim că acolo am avut alte 33 de miliarde de lei impact bugetar anual. Asta înseamnă că dăm peste cap ceea ce înseamnă macrostabilitatea financiară a României iar în acest context, discuţiile purtate cu Comisia au fost ca această reformă să se desprindă de următoarea cerere de plată pe care o avem de depus şi să o facem atunci când finanţele României se mai aşează”, a completat Marcel Boloş.
Boloş a precizat că adoptarea legii salarizării unitare poate să aibă loc şi anul viitor, la ultima cerere de plată pe PNRR, dar nu ar fi recomandabil acum ca o o asemenea lege să intre în vigoare.